Петролът Брент поскъпва обратно над 100 долара за барел

ОПЕК предупреди, че около 7 милиона барела на ден руски нефт могат да бъдат загубени за световните пазари при евентуални санкции

Новини
12:02 - 12 Април 2022
1223
Петролът Брент поскъпва обратно над 100 долара за барел

Петролът поскъпва във вторник с около 2%, като фючърсите на петрола Брент отново се търгуват над 100 долара за барел, парирайки част от ценовия спад през последните дни след информации за известно разхлабване на строгите ограничителни Covid мерки в китайската столица Пекин.

Вчерашното предупреждения на ОПЕК, отправено към представители на ЕС, че е невъзможно увеличаване на добивите, което да компенсира евентуалните загуби на руски петролни доставки при налагане на ембарго, също допринася за днешното поскъпване на черното злато.

Фючърсите на петрола Брент и на американския лек суров петрол WTI поскъпват с около 2% съответно към 100,50 и към 96,50 долара за барел, след като по време на търговията в понеделник те се понижиха с по 4% към близо едномесечни ценови дъна.

В същото време ОПЕК предупреди след снощна среща във Виена с представителите на ЕС, че около 7 милиона барела на ден руски петрол могат да бъдат загубени за световните пазари при евентуални санкции (европейски ембарго на вноса на руски петрол) и че подобна загуба не може да бъде компенсирана от останалите водещи производителки.

Срещата беше инициирана от Европейския съюз, тъй като единният блок е в процес на обсъждане на шести пакет от санкции спрямо Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, който може и да включва налагане на ембарго на ЕС спрямо вноса на руски петрол.