Петролен гигант опитал да отслаби Европейската зелена сделка

Този ход изглежда е опит за протакване на въвеждането на електрически превозни средства

Свят
16:33 - 06 Март 2020
1424
Петролен гигант опитал да отслаби Европейската зелена сделка

Американската петролна компания ExxonMobil се е срещнала с високопоставени служители на Европейската комисия в опит да отслаби Европейската зелена сделка в седмиците преди да бъде договорена. Това обяви група, лобираща за вземане на по-крути мерки за справяне с климатичната криза, съобщава "Гардиън".

Документи, открити от InfluenceMap, са разкрили, че лобисти на Exxon са се срещнали с официални лица в Брюксел през ноември, за да увещават ЕС да наложи ограничения на схемата си за ценообразуване на въглеродните емисии до "стационарни" източници, като електроцентрали, и да изключи емисиите от ауспусите на превозни средства, използващи бензин и дизел.

Този ход изглежда е опит за протакване на въвеждането на електрически превозни средства чрез контрол върху разходите за шофиране на традиционно превозно средство с двигател с вътрешно горене, работещ с изкопаеми горива. Европейската комисия се отказа от предложенията за постепенно спиране на превозните средства с двигатели с вътрешно горене и има планове да се консултира дали да включи превозните средства в своята схема за налагане на цени на въглеродните емисии.

Едуард Колинс, директор на InfluenceMap, подчерта, че документът "представлява още едно доказателство" за дългосрочната стратегия на ExxonMobil за забавяне на действията в областта на климата чрез съсредоточаване върху "дългосрочни технически решения", за да се опита да предотврати "решителни регулаторни действия", които са спешно необходими за справяне с климатичната криза.

Разследване на "Гардиън" от миналата година разкри, че Exxon са похарчили 37,2 млн. евро за лобиране в ЕС от 2010 г. насам, повече от всяка друга голяма петролна компания, както показва регистърът на ЕС за прозрачност. Беше разкрито също, че британско-холандският петролен гигант Shell е похарчил 36,5 млн. евро, а BP са похарчили 18,1 евро за лобиране на официални лица в Брюксел за формиране на политиката на ЕС в областта на климата.

Exxon също така е изправен пред съдебни действия в съдилищата в САЩ след обвинения, че е подвел инвеститорите заради бизнес рисковете, причинени от регулации, целящи справяне с климатичната криза.

В съдебното дело се твърди, че учени на Exxon са казали на ръководството на компанията през 1977 г., че има "преобладаващ" консенсус, че изкопаемите горива са отговорни за повишаване на нивата на въглерод в атмосферата, което води до глобално затопляне. През 1981 г. вътрешен документ на компанията предупреждава, че е "доста възможно" емисиите на CO2 от 50-годишния план на компанията "по-късно да доведат до ефекти, които наистина ще бъдат катастрофални (поне за значителна част от населението на Земята)".

Най-новите опити за лобиране на Exxon изплуваха, след като по-рано тази година се появиха документи, показващи, че британският петролен гигант BP успешно е лобирал американски политици за отслабване на исторически екологичен закон, за да прочисти пътя напред на проекти, свързани с изкопаеми горива.

Говорител на ExxonMobil настоя, че компанията "спазва изцяло" правилата на ЕС за прозрачност и подкрепяла Парижкото споразумение за климата. Той добави, че Exxon "подобно на много компании" имали "отговорност" да се въвлече в диалог за публична политика, който се е отразил на бизнеса им.