Пием по 75 литра бира на човек, предпочитаме българската

Стастиката показва, че се увеличава интересът към безалкохолното пиво

Новини
10:50 - 14 Април 2019 (обновена)
2511
Пием по 75 литра бира на човек, предпочитаме българската

Второто издание на Националната бирена академия бе официално открито със специално събитие на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Приятният повод събра представители на медиите, научните среди, а също и директорите на националните пивоварни асоциации на Чехия, Полша, Румъния, Словения и Унгария.

Водещ презентатор бе преподавателят по технология на пивото от Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив, д-р Петър Недялков. Експертът представи изискванията за съхранение на бирата, чрез които се запазват полезните й качества и органолептика.

Д-р Недялков подчерта, че бирата е нискоалкохолно питие, продукт на ферментация и традиционно се произвежда от пълноценни натурални суровини – вода, малц, хмел и пивни дрожди. Те са с доказани хранителни свойства, богати на витамини, антиоксиданти, минерали, соли и фибри.

Българите продължават да предпочитат произведената в страната бира. Този избор се обуславя от традиционното разнообразие на асортименти, вкусове и високото качество на категорията, гарантирано от съвременните технологии и практики.

През 2018 г. консумацията на бира на глава от населението в България е 75 литра или 150 стандартни бутилки пиво. 93% от изпитата в страната бира е дело на компаниите, членове на СПБ.

Все повече се утвърждава тенденцията за нарастващ интерес на потребителите към безалкохолните и нискоалкохолни бири. В същото време безалкохолното пиво съдържа същите натурални съставки, вкусови и ароматни качества като традиционната бира.

Д-р Петър Недялков опроверга мита, че бирата от една и съща партида е различна в различните опаковки.

„Единственото, което се случва, е че пивото преминава през различни бутилиращи линии – за стъкло, кенове, кегове или PET, но това не променя самия продукт. Трябва да се отбележи обаче, че видът опаковка има значение за срока на годност на пивото. Ето защо, ние винаги съветваме потребителите внимателно да четат етикетите, още повече, че произвежданите в страната бири имат списък на съставките и стойността на калориите на етикетите си“, сподели той.

Почти 100% от произвежданите у нас бири имат списък на съставките върху етикетите си, а 98% – на калориите. Това ни отрежда една от лидерските позиции във внесения в ЕК отчет на Пивоварите на Европа „Гордеем се, че сме прозрачни”.