Пиле паприкаш с млечен сос
за 4 порции, 50 мин
Продукти
2 цели пилешки бутчета – около 350 г,
1 филе пилешки гърди с костта – около 500 г
1 ч.л. кимион
сол и черен пипер
2 скилидки чесън
1 лимон
2 с.л. червен пипер
500 г червени чушки
3 глави лук
2 с.л. зехтин или олио
400 мл пилешки бульон
350 г кисело мляко
1 с.л. доматено пюре
3 с.л. брашно
20 чери доматчета или 4-5 от големите домати
Приготвяне
Бутчетата се разделят на две, гърдите се нарязват заедно с костта на едри парчета.
Пилешкото се подправя с кимион и сол.
Обеленият чесън се нарязва фино, настъргва се лимоновата кора и се смесват с червения пипер и малко вода.
С пастата се намазва месото и се оставя да се маринова в хладилника около 2 часа.
Изчистените чушки се нарязват на ленти. Обеленият лук се наситнява.
Загрява се зехтинът или олиото, запържва се пилешкото от всички страни и се изважда.
В същата мазнина се запържват до златисто лукът и чушките.
Връща се месото и се сипва бульонът, оставя се да заври.
Прехвърля се в загрята фурна на 200 градуса и се готви около 30 мин.
Смесват се киселото мляко, доматеното пюре и брашното със 100 мл вода. Залива се ястието, добавят се чери доматите и се готви още 15 мин. Подправя се със сол и черен пипер.
Ястието може да се приготви и с цяло, нарязано на едри парчета пиле.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти: "Пълнени кюфтета", "Как се прави хляб без много месене", "6 идеи за неустоима пълнена тиква".