Пиле паприкаш с млечен сос

за 4 порции, 50 мин

Кухня
11:31 - 06 Октомври 2019
607
Пиле паприкаш с млечен сос

Продукти

2 цели пилешки бутчета – около 350 г,

1 филе пилешки гърди с костта – около 500 г

1 ч.л. кимион

сол и черен пипер

2 скилидки чесън

1 лимон

2 с.л. червен пипер

500 г червени чушки

3 глави лук

2 с.л. зехтин или олио

400 мл пилешки бульон

350 г кисело мляко

1 с.л. доматено пюре

3 с.л. брашно

20 чери доматчета или 4-5 от големите домати

 

Приготвяне

Бутчетата се разделят на две, гърдите се нарязват заедно с костта на едри парчета.

Пилешкото се подправя с кимион и сол.

Обеленият чесън се нарязва фино, настъргва се лимоновата кора и се смесват с червения пипер и малко вода.

С пастата се намазва месото и се оставя да се маринова в хладилника около 2 часа.

Изчистените чушки се нарязват на ленти. Обеленият лук се наситнява.

Загрява се зехтинът или олиото, запържва се пилешкото от всички страни и се изважда.

В същата мазнина се запържват до златисто лукът и чушките.

Връща се месото и се сипва бульонът, оставя се да заври.

Прехвърля се в загрята фурна на 200 градуса и се готви около 30 мин.

Смесват се киселото мляко, доматеното пюре и брашното със 100 мл вода. Залива се ястието, добавят се чери доматите и се готви още 15 мин. Подправя се със сол и черен пипер.

Ястието може да се приготви и с цяло, нарязано на едри парчета пиле.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете новия брой с акценти: "Пълнени кюфтета", "Как се прави хляб без много месене", "6 идеи за неустоима пълнена тиква".