Пилешко къри с куркума ориз
за 4 порции, 55 мин
Продукти
500 мл пилешки бульон
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. куркума
сол и черен пипер
250 г ориз басмати или друг
800 г филе пилешки гърди
4 см пресен джинджифил
1 скилидка чесън
2 с.л. препържено масло
½ ч.л. смлян кимион
½ ч.л. счукани семена кориандър
½ ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. подправка гарам масала (може да се замени с къри на прах или с 1 с.л. къри паста)
400 г белени домати – може от консерва
Приготвяне
Пилешкото месо се нарязва на хапки.
Обелените джинджифил и чесън се нарязват на дребно.
Пилето се запържва в разтопеното препържено масло 1-2 мин.
Добавят се джинджифилът, чесънът, ½ ч.л. кимион, кориандърът, лютият червен пипер, подправката гарам масала и се запържва за кратко.
Прибавят се нарязаните или цели домати и около 150 мл вода. Посолява се и къкри около 30 мин. Поръсва се с черен пипер.
Кипва се бульонът с куркумата, 1 ч.л. кимион и малко сол. Изсипва се оризът и се оставя да набъбне на слаб котлон за около 20 мин.
Пилето се изсипва върху ориза. Може да се гарнира с билково кисело мляко.