Пилешко къри с куркума ориз

за 4 порции, 55 мин

Кухня
12:07 - 04 Септември 2022
3641
Пилешко къри с куркума ориз

Продукти

500 мл пилешки бульон

1 ч.л. смлян кимион

1 ч.л. куркума

сол и черен пипер

250 г ориз басмати или друг

800 г филе пилешки гърди

4 см пресен джинджифил

1 скилидка чесън

2 с.л. препържено масло

½ ч.л. смлян кимион

½ ч.л. счукани семена кориандър

½ ч.л. лют червен пипер

1 ч.л. подправка гарам масала (може да се замени с къри на прах или с 1 с.л. къри паста)

400 г белени домати – може от консерва

 

Приготвяне

Пилешкото месо се нарязва на хапки.

Обелените джинджифил и чесън се нарязват на дребно.

Пилето се запържва в разтопеното препържено масло 1-2 мин.

Добавят се джинджифилът, чесънът, ½ ч.л. кимион, кориандърът, лютият червен пипер, подправката гарам масала и се запържва за кратко.

Прибавят се нарязаните или цели домати и около 150 мл вода. Посолява се и къкри около 30 мин. Поръсва се с черен пипер.

Кипва се бульонът с куркумата, 1 ч.л. кимион и малко сол. Изсипва се оризът и се оставя да набъбне на слаб котлон за около 20 мин.

Пилето се изсипва върху ориза. Може да се гарнира с билково кисело мляко.