Пингвини гейове станаха татковци

Красивите мъжки птици осиновиха оплодено яйце

Любопитно
12:11 - 31 Януари 2022
2465
Пингвини гейове станаха татковци

Две мъжки птици от вида Хумболтов пингвин станаха татковци за първи път, след като получиха оплодено яйце от служителите в зоопарк в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

Еднополовата двойка, Елмър и Лима, е първата в зоологическата градина „Розамънд Гифърд“ в град Сиракюз, която се грижи за бебе. В няколко други институции са постигнали успех с пингвини от един и същи пол, които заедно мътят яйцата, а след това отглеждат и малките.

От зоопарка обясниха, че Елмър и Лима са мътили яйце, което е снесено от пингвини, които често неволно чупели вече оплодените си яйца. Мъжките птици успешно са се справили и бебето се е излюпило на 31 декември.

Специалисти първо са тествали двойката с фалшиво яйце в гнездото, което Елмър и Лима си направили миналата есен по време на размножителния сезон. Не всички пингвини родители се справят с мътенето на яйцето, като някои го държат до себе си, вместо да седнат върху него, за да е на топло, а други се бият един с друг кой да го мъти.

Елмър и Лима обаче нямали проблем с това и били родители за пример, като се редували да пазят яйцето на топло. След като двойката успешно издържала проверката, служителите заменили фалшивото яйце с истинско. Те отново се редували в грижите, докато пилето им се излюпи. Малкото, което все още си няма име, е в отлично здраве.

Елмър и Лима продължават да полагат изключителни грижи за новороденото.

„И след като вече имат опит в това и продължат да се справят добре, те ще бъдат считани за подходящи за отглеждане и на други яйца в бъдеще“, казва директорът на зоопарка Тед Фокс, цитиран от vesti.bg. 

Произхождащи от тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка, пингвините от вида Хумболт са определени като уязвими от Международния съюз за опазване на природата.