Пищовът, който не помогна на Де Хеа

Вратярат на Манчестър Юнайтед имал листче, на което пишело кой как изпълнява дузпи от Виляреал

Новини
15:53 - 27 Май 2021
2376
Пищовът, който не помогна на Де Хеа

Вратарят на Манчестър Юнайтед Давид де Хеа бе посочен като един от основните виновници за поражението от Виляреал във финала на Лига Европа. Испанският вратар не успя да спаси нито една от 11-те дузпи, които неговите сънародници изпълниха.

В това число влиза и 11-метровият удар, който колегата му Джеронимо Рули. Самият Де Хеа пък изпусна дузпата, която трябваше да изпълни, с което Виляреал взе купата.

Основният въпрос, който си задават в Англия, е дали Оле Гунар Солскяер е трябвало да замени Де Хеа с Дийн Хендерсън преди изпълнението на дузпите. Испанецът не е успял да спаси нито една дузпа от предишните 36 пъти, когато са изпълнявали 11-метрови удари срещу него. В същото време Хендерсън има спасени 8 от 19 дузпи, с които се е сблъсквал по време на кариерата си.

Всъщност, Давид де Хеа е имал подготвени бележки за това как съперниковите футболисти изпълняват наказателните удари. Снимка на списъка бе публикуван от журналиста Анджело Манианте след мача. В него се изброяват играчите, с какъв крак изпълняват и информация за предпочитания от тях удар.

В социалните мрежи феновете направиха анализ на това, което пише в бележките с това, което се случи в действителност. Де Хеа се е водил от бележките в 7 от 10 случая. Той се придържаше към написаното в първите 5 титулярни дузпи, но без необходимия успех.

В шестата дузпа Де Хеа игнорира информацията за Мой Гомес, а ако бе продължил да следва написаното вероятно би хванал дузпата, която Гомес изпълни именно в центъра на вратата.

Съответно имаше и още две дузпи, в които играчите направиха точно това, което се очакваше от тях – Пако Алкасер и Жерар Морено изпълниха 11-метровите удари по устав, но Де Хеа не успя да ги спаси.