Плъх на скара е специалитет на Камбоджа (ВИДЕО)

Гризачите вървят по 25 цента, най-едрите стигат долар

Новини
13:46 - 15 Август 2019
6814
Плъх на скара е специалитет на Камбоджа (ВИДЕО)

Плъховете на барбекю не са идеята на повечето хора за вкусно лакомство, но в селската провинция Баттамбанг в Камбоджа те са популярни като бърза и евтина закуска – струват около 0,25 долара всеки, докато по-големите гризачи могат да достигнат цена от 1,25 долара.

Плъховете стават популярна храна през 70-те години на миналия век, по време на ултрамаоисткия кхмерски режим, когато те, заедно с жабите и тарантулите се смятат за средство за оцеляване.

Сега печените плъхове са просто евтин обяд за работници и земеделски производители - макар да има разногласия какъв е вкусът на месото им.

Продавачът Ма Лис казва, че закуската е набрала популярност, откакто е пуснал сергията си преди повече от десетилетие и е продавал само няколко килограма на ден. Днес продажбите могат да достигнат до 20 килограма дневно, като разчита на пътуващи камбоджанци и от време на време на любопитни чужденци.

В празничния сезон настъпват "лоши времена" за полевите гризачи - Ма Лис продава до 180 големи плъха на ден за Камбоджанската Нова година.

Отхвърляйки всякакви притеснения за здравето, които човек може да има като притеснение, Ма Лис казва, че гризачите й са хванати от оризови полета и са полезни за здравето. "Тези плъхове са по-здравословни от свинското и пилешкото... те ядат корени от лотос и оризови зърна", казва тя, докато обръща телцата на барбекюто.