Плакат разбуни духовете: Радеви до великия Валерий Гергиев! Що за безвкусица?

Ексклузивно
11:39 - 02 Септември 2021
8787
Плакат разбуни духовете: Радеви до великия Валерий Гергиев! Що за безвкусица?

Плакат, на който са изобразени световноизвестния руски диригент Валерий Гергиев и президентската двойка Румен и Десислава Радеви разбуни духовете в социалните мрежи и отнесе множество критики. Поводът е, че прочутият маестро, който ръководи Мариинския театър в Санкт Петербург и гастролира по цял свят, ще се включи в благотворителна инициатива за построяването на нова концертна зала в България, като за тази цел ще изнесе концерт в София на 10 септември по покана на президента и Първата дама, за което Lupa.bg вече съобщи.

Инициативата за нов акустичен музикален комплекс на България, който да има потенциала да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, и да постави София редом до големите културни центрове на света, е съвместно на Софийска филхармония и на сдружението на Десислава Радева - “Живата вода на България”, като старт на идеята бе даден в началото на тази година. 

Маестро Гергиев ще дирижира солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър заедно със Софийската филхармония на 10 септември от 20:30 в зала „България“, като събитието ще се излъчи на живо на видеостена пред Народния театър “Иван Вазов” за да бъде достъпно за всички граждани и гости на града. В програмата са включени творбите на С. Прокофиев - "Ромео и Жулиета" (три фрагмента), С. Рахманинов - "Симфонични танци” и И. Стравински - “Жар-птица”. 

Президентът се ангажира активно с тази кауза, ставайки неин патрон. “Живата вода на България” стартира и кампания „Станете част от историята“ за набиране на средства чрез поредица от благотворителни събития.

Инициативата получава широка подкрепа сред музикалната общественост, както у нас, така и по света. Затова и световният диригент, маестро Валерий Гергиев е изразил готовност да изнесе концерт у нас, въпреки натоварения си график.

Плакатът на събитието, който изобразява Валерий Гергиев, а от двете му страни Румен и Десислава Радеви, обаче разбуни духовете и мнозина го определиха като безвкусен. 

"Тези двете недоразумения какво общо имат", питат изумени меломани във фейсбук страницата на Софийска филхармония. 

"Да сложиш Радевите недоразумения до Гергиев е престъпление към изкуството. Може диригентът да е приятел на Путин, но най-напред се доказа като диригент и построи новата концертна зала срещу стария Марински театър. Няма лошо. Нов културен комплекс, но на тези сноби, които ни изложиха пред целия свят, закъснявайки за концерта на Световни величини като Доминго и Йончева, пред които са нищожества,не вярвам. Уважавам Маестро Найден Тодоров, но този афиш е гавра", възмущават се граждани.

Маестро Гергиев показва на руския президент Владимир Путин нова концертна зала в Ленинградска област

От Софийска филхармония официално съобщиха, че идеята за плаката не е тяхна. Според източници на Lupa.bg афишъл е дело на сдружението на Първата дама “Живата вода на България”, които явно са решили да направят и реклама на президентската двойка, но по доста неподходящ начин.

По-разумно беше на плаката да бъде изобразен само маестро Валерий Гергиев, а от надписа под него да се разбира, че инициативата е под патронажа на Румен и Десислава Радеви. Както е известно и двамата са почитатели на оперното изкуство и на класическите концерти и често могат да бъдат видени на културни събития, както у нас, така и в чужбина. Дори в Русия никой не си е позволявал да сложи президента Владимир Путин на плакат на великия диригент Валерий Гергиев или на ръководения от него Мариински театър.