Пламен Николов връчи папката с изпълнения мандат на Радев (НА ЖИВО)

Политика
16:58 - 06 Август 2021 (обновена)
9021
Пламен Николов връчи папката с изпълнения мандат на Радев (НА ЖИВО)

Проектопремиерът на Има такъв народ Пламен Николов и шефът на ПГ на партията на Слави Трифонов Тошко Йорданов са на среща при президента Румен Радев с папката с бъдещия кабинет, който се надяват да бъде гласуван в Народното събрание. Държавният глава каза, че се надява ИТН да са намерили подходящите лица и да съумеят да намерят диалог с парламентарните сили. 

За вицепремиери Николов е харесал Ради Найденов, който оглавява и МВнР, а сега е номиниран и за европейските въпроси, заедно с изключително спорния предложен за МВР шеф Петър Илиев, който пък ще поеме силовите ведомства, ако бъде избран. Иво Атанасов е проектосъдебният министър на ИТН. 

Останалите, вече известни проектоминистри, са без промяна. 

"От опит знам колко е трудно да се състави правителство", призна държавният глава. 

Това се случва в последната минута преди да изтече срокът, установен в конституцията за съставяне на правителство. Радев връчи мандата на ИТН миналия петък. 

Ето и целия състав на Слави-Трифоновия кабинет: 

За министър на финансите е избран депутатът Пламен Данаилов.

Начело на икономическото ведомство може да застане Десислава Димитрова. 

Александър Николов е определен за министър на енергетиката. В момента той заема заместник-министерски пост там. 

Екоминистерството, в което при предишния проект за кабинет от „Има такъв народ" не представиха министър, сега посочена е Силвия Бакърджиева.

Георги Георгиев е предложен за министър на регионалното развитие и благоустройството.

Адвокатът Пламен Абровски пък трябва да оглави земеделското министерство.

За транспортен министър партията на Слави Трифонов издига Гроздан Караджов. Той е бивш депутат от „Реформаторския блок”.

За министър на туризма е предложен депутатът от ИТН Ивайло Кожухаров.

Да оглави здравното министерство е избран урологът доцент Силви Кирилов, който е ръководил някои от големите болници в страната, включително задлъжнялата "Александровска". 

МВР - Петър Илиев. 

МВнР - Ради Найденов. 

Теодора Генчовска е повторен избор на ИТН за министър на отбраната. 

За социален министър е посочена Теодора Пенева, а за образователен – имунулогът Велислава Петрова, която при предходния кабинет беше определена за министър на здравеопазването. 

Оперният артист Георги Султанов е изборът за министър на културата. А Радостин Василев отново е предложен за спортен министър.

Както и при предишния опит на „Има такъв народ” доктор Антония Валентинова е номинирана за министър без портфейл по ромските въпроси.