Пловдив: Не намалиха зам.-кметовете на Зико, остават си 9

Само 7 гласа събра предложението общинските управници да бъдат не повече от 5

Новини
13:52 - 16 Февруари 2021
1153
Пловдив: Не намалиха зам.-кметовете на Зико, остават си 9

Само 7 гласа събра предложението на Йордан Иванов от ДСБ заместниците на кмета Здравко Димитров да бъдат намалени от 9 на 5. Това стана при гласуване на новата структура в общинската администрация на Пловдив. Заради многобройната си численост тя бе наречена от Иванов бюро по труда. 

Трима съветници гласуваха "против" орязването на зам.-кметските бройки, а 33-ма се въздържаха. По тази причина предложението на Иванов не мина и Здравко Димитров ще продължи да управлява с 9-имата си заместници.

Секретарят на градската администрация Ангелина Топчиева се засегна от сравнението на съветника Иванов, че общината била бюро по труда. "Очаквах с адмирации да приемете това предложение. Става дума за 1,6 млн. лева, които ще бъдат спестени на общинския бюджет", заяви тя. И допълни, че 105 служители минават от общинска на държавна издръжка.

Независимият Слави Георгиев отбеляза, че очакванията на пловдивчани са да бъдат извършени съкращения. А кметът Здравко Димитров контрира, че освобождаването на хора е болезнен процес. "В Пловдив официално се водят 340 000, а реално живеят много повече. Администрацията е същата. Мен като гражданин на млади години са ме уважавали чиновници. И затова съм си казал, че мога ли да помогна на човек, ще го правя. Качествена административна услуга се прави от качествени служители", заяви той.

Според него съкращаването на хора не е лесно, защото се касае за човешки съдби. "Мисля, че трябва да им създадем повече работа", допълни Зико. 

Според секретаря Топчиева общинската администрация наброява 485 души и много хора имат погрешна представа за огромната им натовареност.

Новата структура размества ресори при заместник-кметовете. Така например социалните дейности се отнемат от  Анести Тимчев и се пращат пак при Георги Титюков. Стефан Стоянов си връща европейските политики. А при Тимчев отиват новите ресори екология и здравеопазване.

По този повод шефът на червените съветници Николай Радев се обърна към него и заяви, че вместо с "инженер", каквото образование има, вече ще се обръща към него с "доктор".

"Нали вече ще ръководите здравеопазването на Пловдив", обърна се към него Радев.