Пловдив се фука с автомат за биткойни

Икономика
15:15 - 28 Ноември 2019
4343
Пловдив се фука с автомат за биткойни

Пловдив има нов повод за гордост - европейската столица на културата се показа и като технологична, след като в местен мол бе инсталиран автомат за купуване на биткойни. Такъв вече има във Варна от няколко месеца.

В световен мащаб има повече от 6000 подобни машини. Те предоставят сравнително удобен начин за придобиване на криптовалута и може да спестят време и такси за международни банкови преводи спрямо алтернативите, обяснява podtepeto.com.

Шумът покрай криптовалутите може и да позатихна, но със сигурност не е изчезнал. Биткойнът достигна близо $14 хиляди за единица през лятото на 2019 г. и спадна под 7 хиляди долара преди няколко дни.

Теми като частна криптовалута (разработена от консорциум организации) и национална криптовалута (разработена от правителство) са вече ежедневие по световните медии. България не изостава от тези технологии и има фирми, които развиват този бранш от няколко години.

От компанията-собственик информират, че продължават да работят усилено, за да правят достъпни криптовалутите за хората, като поетапно поставят машини в по-големите градове на страната. До няколко седмици ще започне да работи и третата им машина, която ще е в София.