По 100 лв. за учители и специалистите, които тестват учениците

Близо 43% от учителите и 33% от непедагогическите специалисти са ваксинирани

Новини
18:57 - 11 Ноември 2021
2582
По 100 лв. за учители и специалистите, които тестват учениците

Учителите, които участват в тестването за КОВИД на най-малките ученици, ще получат по 100 лева допълнително заплащане за ноември и декември, съобщи Министерството на образованието.

В още 4 области - Пловдивска, Бургаска, Русенска и Врачанска, вече са доставени Covid тестове.

Първият транш от тестовете за Пловдив, Бургас, Русе и Враца, вече е в съответните регионални управления на образованието. Те ще разпределят тестовете – общо 86 000, до всички училища най-късно утре.

Учениците от началния етап в четирите области ще могат да се върнат в класните стаи най-рано понеделник-вторник.

Родителите на децата ще бъдат уведомени два дни предварително преди първия присъствен учебен ден.

В 11 области на страната все още няма доставени Covid тестове за нуждите на образователната система. Вчера от МОН съобщиха, че се чакат 1,460 милиона теста по новата обществена поръчка на здравното министерство. Кога поръчката ще бъде реализирана още не е ясно.

„Ако тази поръчка се реализира, както обяви министър Кацаров, тогава ще имаме за много дълъг период. Ако няма тестове, ще минат отново онлайн“, коментира образователният министър Николай Денков.

Същевременно стана ясно, че учителите и непедагогическите специалисти, които участват в тестването на ученици, ще получат по 100 лв. за ноември и декември.

В деня след първото масово тестване на учениците до 4-ти клас в общо 13 области на страната от МОН обявиха, че се повишават процентите на ваксинацията в системата.

МОН получи още 86 000 Covid теста за ученици до 4 клас
Учениците над 12-годишна възраст, които са имунизирани, вече са повече от 6%. Те няма да бъдат тествани два пъти в седмицата, когато се върнат в клас. Няма да се изследват в училище също деца с валидни документи за преболедуване или за антитела.

Процентът на имунизираните учители също расте и вече наближава 43%. Ваксинирани са също 33% от непедагогическите специалисти.