По 80 българи на ден ухапани от кърлежи

Освен лаймска болест, паразитите носят ерлихиоза, анаплазмоза и марсилска треска

Новини
14:51 - 03 Юни 2019
6588
По 80 българи на ден ухапани от кърлежи

За застрашително нарастване на ухапаните от кърлежи в цялата страна спрямо миналата година предупреждават специалистите. Очаква се още по-голяма вълна от жертви, особено покрай Черешова задушница (15 юни), тъй като гробищните паркове са едни от местата с най-много кърлежи.

Значителен е броят им и в парковете и междублоковите пространства, а сред причините, които се посочват за това, са характерни биологични процеси, недостатъчни мерки за превенция, както и наличието на немалък брой бездомни животни. Въпреки че май традиционно е един от пиковите месеци за кърлежите, студеното време и валежите в началото на пролетта забавиха появата им. Избуялата растителност, високите треви и храсти, както и влажното и топло време сега обаче създават идеални условия за тях.

Между 70-80 човека ежедневно носят кърлеж за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му проф. Тодор Кантарджиев. Освен лаймска болест смучещите кръв паразити са основни преносители на други бактериални инфекции като ерлихиоза, анаплазмоза и марсилска (средиземноморска) треска.

Заразяват се обаче само между 1 и 3% от изследваните ухапани, успокояват медици. Статистика колко общо са станали до момента жертва на напастта от кърлежи обаче няма, тъй като не всеки носи ухапалия го паразит за изследване.

Наличието на повече кърлежи предполага и по-честа обработка на тревните площи – косене и пръскане срещу паразити. Обикновено общините правят по едно пръскане през април и едно в началото на септември, когато е другият пиков период на кърлежите. В София вече е осъществено и второ пръскане, като за момента са обработени парковете и градините. Поетапно пръскания се правят и на междублоковите пространства и градинки в отделните райони.

Действието на препаратите започва още на втория час и е с продължителност 24 часа. Ефективността им е доказана, но не е 100-процентова. Един възрастен паразит пък снася хиляди яйца, като бройката им може да стигне и 20 000. Веднъж снесени, яйцата чакат само подходящите условия, за да се излюпят.

Еднократен прием на антибиотик веднага след свалянето на кърлеж намалява 10 пъти възможността за зараза от предавана от него бактериална инфекция. За възрастните се препоръчва да вземат 200 мг или 2 хапчета доксациклин, а ако ухапаният е по-млад от 12-годишна възраст, тогава се дава макролиден антибиотик - 10 мг/на килограм, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Ако кърлежът е стоял забит в кожата по-малко от 12 часа обаче, а според някои специалисти и 24 часа, вероятността да предаде инфекция е много малка, каза още той.

Проф. Кантарджиев съветва веднага след ухапването да се вземе антибиотик