Почернен баща пред Lupa.bg: Екоминистерството носи вина за жертвите на взрива в Горни Лом

Общество
17:14 - 18 Януари 2021
2735
Почернен баща пред Lupa.bg: Екоминистерството носи вина за жертвите на взрива в Горни Лом

Бащата на един от загиналите при взрива в завод „Миджур“ в Горни Лом Димитър Димитров продължава битката в съда за разкриване на причините, довели до смъртта на 15 работници на 1 октомври, 2014 г.

Димитър Димитров, баща на загиналия при мощната експлозия Михаил, заяви пред Lupa.bg, че Министерство на околната среда и водите има вина за тежкия инцидент.

„Имало е промяна на обема на производството и видовете на производство в завод „Миджур“ и затова е трябвало да бъде отнето разрешителното. Има изискване опероторът да уведоми министъра за тази промяна. Това не е направено и в същото време разришителното не е отнето. Това е бездействие, което е допринесло за трагедията. Освен това ЕК забранява вноса на противопехотни мини, но собственикът на фирма „Видекс” Валери Митков, който бе подсъдим, но оправдан, ги доставяше и утилизираше у нас. Това не става без съдействието на държавата заради това и ще потърсим отговорност и от МС“, заяви почерненият мъж.

„Разполагаме с документи за това и смятам, че поне това дело, което се води отделно от другото, ще завърши с присъди. Иначе при първото дело обвинителният акт е написан така, че да няма ефективни наказания. Държавните служители има основание да бъдат осъдени, но нито съдът, нито прокуратурата постановиха ефективни присъди“, обясни Димитър Димитров.

Софийският апелативен съд оневини четиримата подсъдимите по делото. Собственикът на предприятието Валери Митков също няма да лежи в затвора. По време на делото той прехвърли вината за случилото се на сина си Емил Митков, който е сред жертвите на експлозията.  

Делото приключи на първа инстанция през юни 2018 г. Тогава по всички обвинения бяха оправдани подсъдимите Ивелина Бахчеванова, секретар на междуведомствената комисия към Министерство на икономиката, Божидар Василев, бивш началник на отдел в Главна дирекция "Охранителна полиция", Палма Иванова, отговаряща за безопасността на труда в завод "Миждур" и собственикът Валери Митков.