Почина агентът на ФБР, предизвикал бурята "Уотъргейт", отнесла Никсън (СНИМКИ)

Едно време
14:10 - 31 Март 2021
4848
Почина агентът на ФБР, предизвикал бурята "Уотъргейт", отнесла Никсън (СНИМКИ)

Един от организаторите на незаконната операция, предизвикала скандала "Уотъргейт" и оставката на президента Ричард Никсън, почина вчера на 90 години, съобщиха американски медии, цитирани от Франс прес.

Гордън Лиди е починал в дома на дъщеря си в щата Вирджиния. Синът му уточнил, че причината за смъртта не е свързана с Ковид-19.

Лиди е бил агент на ФБР, който заедно с бившия агент на ЦРУ Хауърд Хънт планира операцията на 17 юни 1972 г., при която петима души, представили се за водопроводчици, проникват с взлом в офисите на централата на Демократическата партия в сградата "Уотъргейт" и поставят там микрофони. Операцията е организирана по време на кампанията за президентските избори, на които републиканецът Никсън е преизбран за втори мандат.

След като в. "Вашингтон пост" разкрива аферата с подслушването на политически опоненти, срещу Никсън започва процедура по отстраняване от длъжност. Още преди нейния край той решава да подаде оставка през август 1974 г.

След арестуването на петимата "водопроводчици" на 17 юни 1972 г., Гордън Лиди и Хауърд Хънт са съдени и получават ефективни присъди затвор.

След излежаване на четири години и половина присъда, Лиди става радиоводещ. Предстои телевизия Ейч Би О да излъчи минисериал за аферата "Уотъргейт", в който ролята на Лиди ще се изпълнява от Джъстин Теру.