Почина бащата на “ледената кофа”

Пийт Фрейтс напусна този свят на 34-годишна възраст

Новини
21:13 - 10 Декември 2019
1756
Почина бащата на “ледената кофа”

Пийт Фрейтс, който даде началото на предизвикателството със забавни видеоклипове “ледената кофа”, почина на 34-годишна възраст, съобщиха информационните агенции. Пийт е починал в понеделник в дома си, заобиколен от роднините си. Той беше диагностициран с тежкото заболяване през 2012 г.

Бившият капитан на бейзболния отбор на университета Бостън Колидж даде начало на предизвикателството, в което хора се поливаха с кофи с ледено студена вода, за да се обърне внимание на болестта, с която беше диагностициран - Амиотрофична латерална склероза (АЛС), позната още като Болестта на Лу Гериг.

Инициативата "ледената кофа" беше много успешна и Фрейтс стана причина да бъдат събрани милиони долари дарения за лекарски екипи, които изследват болестта.

Заливането с кофа ледено студена вода събра милиони долари по целия свят за изследване на тежкото заболяване

АЛС е неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони – клетки в гръбначния и главния мозък, като това води до парализа и смърт. АЛС впоследствие довежда до атрофия на мускулите и мозъкът изгубва напълно способността си да ги контролира. В САЩ всяка година се диагностицират около 5600 случаи на АЛС.

Смъртта при заболелите настъпва от инфекции на дихателните пътища или дихателна недостатъчност на мускулите. Обикновено болестта засяга хора на възраст от 40 до 60 години. Средната преживяемост от откриването на първите признаци на АЛС до смъртта е от три до пет години.

Един от симптомите на заболяването са мускулните спазми. За разлика от болестта на Алцхаймер, тази болест невинаги уврежда разума на болния. Един от гениалните умове на физиката, Стивън Хокинг, разви АЛС и беше прикован на инвалидна количка, но продължи да работи дълги години.

Дори Цветан Цветанов се включи в предизвикателството на ледената кофа през 2014 г. Пет години по-късно той получи такава и от Бойко Борисов в метафоричен план