Почина бившият северноирландски премиер Дейвид Тримбъл

За приноса си към помирението между католиците и протестантите там той получи Нобелова награда за мир

Свят
16:50 - 26 Юли 2022
2396
Почина бившият северноирландски премиер Дейвид Тримбъл

Бившият северноирландски премиер Дейвид Тримбъл, който бе един от архитектите на Белфасткото споразумение, сложило край на насилието в Северна Ирландия, почина на 77-годишна възраст, предадоха световните агенции.

За приноса си към мира в Северна Ирландия и за помирението между католиците и протестантите там Тримбъл получи Нобелова награда за мир.

Тримбъл е починал вследствие на кратко заболяване, обяви "Юнионистката партия на Ълстър".

Дейвид Тримбъл, който е протестант и юрист, влиза в политиката в началото на 70-те години на миналия век. Тогава той се присъединява към редиците на юнионистката партия "Вангард", близка до паравоенните. Тримбъл помага четвърт век по-късно да се създаде споразумението за мир от Разпети петък заедно с покойния католик и политик Джон Хюм, който е също Нобелов лауреат за Мир.

Тримбъл ръководи първото правителство на споделена власт в резултат на споразумението, сложило край на три десетилетия на кървави сблъсъци между републиканците, които са привърженици на обединението на Ирландия, и юнионистите, които са протестанти и защитават идеята Северна Ирландия да остане част от британската монархия.

Тримбъл се присъединяват към "Юнионистката партия на Ълстър" през 1978 г. и я оглавява през 1995 г. През есента на 1997 г., след прекратяването на огъня на Ирландската републиканска армия, той е първият юнионистки представител, който започва диалог с републиканците от "Шин фейн", политическото крило на ИРА.

Получава Нобелова награда за мир заедно с Джон Хюм през 1998 г. като знак на признателност за техните усилия за намиране на мирно решение на размириците, причинили смъртта на над 3500 души в Северна Ирландия

По повод кончината на Тримбъл ирландският премиер Михол Мартин заяви, че е дълбоко опечален от новината за смъртта на един човек, изиграл ключова и храбра роля в установяването на мира в Северна Ирландия. А британският премиер в оставка Борис Джонсън нарече Тримбъл "гигант на британската и международната политика" и допълни, че хората дълго ще си спомнят за него заради неговата интелигентност, неговата лична храброст и яростната му решимост да промени политиката към по-добро.