Почина Евгений Крилатов

Руският композитор имаше двустранна пневмония

Култура
21:07 - 08 Май 2019
2423
Почина Евгений Крилатов

Руският композитор Евгений Крилатов е починал в Москва на 85-годишна възраст, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на дъщерята на композитора - Мария Крилатова.

"Днес сутринта баща ми почина в болница. Той имаше двустранна пневмония", написа тя. Последния месец той е прекарал в болница.

Евгений Павлович Крилатов е роден на 23 февруари 1934 година в град Лисва (Свердловска област, понастоящем Пермски край). Фамилията му по рождение е Криласов, но по-късно сам я променя заради "честото бъркане", пише БТА.

Крилатов учи в Пермското музикално училище (сега Пермски музикален колеж). През 1953 година участва в конкурс за млади композитори и получава препоръка за постъпване в Московската консерватория. Там учи фортепиано. Дипломната му работа - балетът "Цветик-семицветик" - е поставян на сцената на Болшой театър в периода 1965-1970 г.

Крилатов е написал музиката на повече от 150 игрални и анимационни филма. Сред тях са "Приключенията на Електроник", "Умка", "Ваканция в Простоквашино", "Дядо Мраз и лятото". Работил е и в театъра. Сътрудничил е с видни руски поети като Евгений Евтушенко, Роберт Рождественский, Леонид Дербенев, Юрий Ентин и др. 

"Евгений Павлович беше забележителен, талантлив композитор, добър, отзивчив, весел човек, който виждаше талант в другите хора. Велик човек. Много ми е тъжно, че вече го няма. Музиката на Евгениий Павлович ще живее", каза руският джазмен и саксофонист Игор Бутман. 

Музиката на Крилатов намираше отклик не само сред руската публика, но и в чужбина, добави Бутман. "Ние често общувахме, ходехме си на гости, заедно участвахме в предаването "Стани богат," спомня си Бутман. "Той винаги беше позитивен, винаги ме поддържаше и намираше топли думи".