Почина израелецът , заловил идеолога на Холокоста

В Йерусалим наричат Рафи Ейтан герой на разузнаването

Новини
09:58 - 24 Март 2019
2122
Почина израелецът, заловил идеолога на Холокоста

Почина Рафи Ейтан - агентът на Мосад, който ръководи израелския екип, заловил нацисткия офицер Адолф Айхман.

Ейтан е починал на 92 годишна възраст в събота. За кончината му съобщи вчера болницата в Тел Авив, където се лекувал. Той работи в продължение на десетилетия в израелските служби за сигурност и разузнаване.

Той ръководи 8-членния екип, който през 1960 г. в Аржентина залавя и връща в Израел сочения за един от главните идеолози на Холокоста Айхман, за да бъде съден там. Ейтан се приема като един от бащите на израелските разузнавателни служби. Айхман е осъден и обесен през 1962 година.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху нарече Ейтан "един от героите на израелското разузнаване" и каза, че двамата са били близки приятели. Президентът на страната Реувен Ривлин го описа като "роден боец, посветен на мисията си и на това, което вярва, че е правилно".

Ейтан е роден през 1926 г. в кибуц по време на британския мандат в Палестина в семейство на руски имигранти. Израства в Рамат Ха-Шарон, северно от Тел Авив. Ранен е във войната за независимостта на Израел от 1948 г. След освобождаването си от армията, се присъединява към местната разузнавателна служба Шин Бет, където кариерата му процъфтява и е повишен до ръководител на операциите за Шин Бет и Мосад - израелската външна разузнавателна служба. Мосад научава от германски прокурор, че Адолф Айхман е жив и се крие в Аржентина.

През 80-те години Ейтан беше разкрит като водач на Джонатан Полард - американският анализатор, дал хиляди свръх секретни документи на Израел. ФБР издаде заповед за ареста на Ейтан, след като Полард беше разкрит. Полард прекара 30 години в затвора след залавянето му през 1985 г.

Между 2006 и 2009 г. Ейтан беше депутат и стана министър на пенсионните въпроси.