Почина министърът на Тато, подписал за "Белене"

Общество
15:04 - 18 Ноември 2019
5818
Почина министърът на Тато, подписал за "Белене"

Министърът на външната търговия по времето на Тодор Живков – Христо Христов, почина след дълго и тежко боледуване на 87 години. Той си е отишъл в събота, 16 ноември. Христов, който е сред приближените на Тато, дърпа конците на международната ни търговия 20 години - между 1971 и 1977 г. е зам.-министър и първи зам.-министър на външната търговия. В периода 1977 - 1986 г. е министър на външната търговия. От 1977 до 1990 г. е член на ЦК на БКП, министър на търговията (1986 – 1987) и на външноикономическите връзки (1989-1990).

Заради възникналата криза в края на 70-те години, когато България е натрупала дългове към западни банки на стойност  6 млрд. долара, по предложение на Христо Христов е приета т. нар. резервна валутна програма. Целта е да се получат допълнителни валутни приходи главно от реекспорт, както и от контролираната от ДС контрабанда.

Христо Христов (вляво) бе идеологът на т.нар. валутна програма на Живков


През 1978 - 1990 г. министър Христов става и председател на българо-иракската междуправителствена комисия. Успява да  реализира големи българо-иракски проекти по времето на президента Саддам Хюсеин.

Журналистът Георги Тамбуев в свое разследване, публикувано преди години, твърдеше, че Христов е и един от авторите на докладната записка с предложение за сътрудничество с небеизвестния бизнесмен Робърт Максуел и прикрито навлизане в западни фирми, под контрола на тайните служби. След краха на комунизма екс министърът на външната търговия развива успешен частен бизнес, използвайки успешно връзките си от миналото със Запада.

А като наш търговски представител в Лондон всъщност Христов създава връзките с Максуел, който бе щедър към т.нар. червени принцове, които впоследствие станаха строители на капитализма у нас.

Христо Христов е човекът, подписал договора с руската страна, тогава още СССР за „Белене“ през 1987 г., предвиждащ изграждането на 4 блока WWER-1000/V 320. 

Христов показва на Тодор Живков продукция, изложена на Пловдивския панаир


В свое интервю преди време социалистическият министър за пръв път призна, че през 1988 г. по време на среща с тогавашния турски премиер Тургут Йозал на панаира в Измир Анкара е поискала България да спре излъчването и разпространението в чужбина на филма „Време разделно“, защото имало неверни послания и обида към империята. Това става по време на Възродителния процес у нас.

Април 1986 г., Бон. Христо Христов и Огнян Дойнов разговарят с външния министър на ФРГ Ханс-Дитрих Геншер


Христов е роден на 11 декември 1931 г. в габровското село Яворец. Завършва външна търговия във ВИИ "Карл Маркс". Още 5-годишен, когато продавал пъпеши на спирката в селото си, Христо Христов получил първия урок по търговия – добре облечен клиент му казал: „Момче, помни, че се започва от по-високата цена и тогава се върви към по-ниската.” Това класическо правило Христов запомнил за цял живот. Не е ясно дали спортът е загубил голям футболист или спринтьор, но е факт, че наградите му като състезател са голяма гордост за него.

Поклонението пред тленните останки на Христо Христов ще бъде утре, вторник, от 12,30 часа в Централните софийски гробища.