Почина нобеловият лауреат Даниел Канеман

САЩ
11:34 - 28 Март 2024
1047
Почина нобеловият лауреат Даниел Канеман

На 90-годишна възраст почина Даниел Канеман, психолог, автор на теории в областта на поведенческата икономика, които оказаха силно влияние върху тази дисциплина и му донесоха Нобелова награда, съобщи "Гардиън".

Канеман, автор на бестселъра "Мисленето", се противопоставя на схващането, че поведението на хората се корени в рационален процес на вземане на решения - по-скоро то често се основава на инстинкт.

Принстънският университет, където израелско-американският учен работеше, потвърди смъртта му в изявление на своя уебсайт.

"Много области на социалните науки просто не са същите, откакто той се появи на сцената. Той ще ни липсва много", заяви професор Елдар Шафир, негов бивш колега.

През 2002 г. Канеман получи Нобеловата награда като признание за изследванията му в областта на психологията и икономиката.

Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски промениха облика на икономиката, която преди тяхната работа приемаше, че хората са "рационални участници", способни да преценяват ясно изборите, като например коя кола да си купят или коя работа да поемат.

Изследванията на двойката се фокусираха върху това, доколко вземането на решения се формира от странности и умствени преки пътища, които могат да изкривят мислите ни по ирационален, но предвидим начин.

Канеман е роден в Тел Авив и отбива военната си служба в Израел през 50-те години на миналия век.

Партньорът му в проучванията Барбара Тверски - вдовица на Амос Тверски и почетен професор по психология в Станфордския университет, заяви, че семейството не съобщава за мястото или причината за смъртта.

Стивън Пинкър веднъж описа Канеман като "най-влиятелния жив психолог в света".

"Имах ограничени амбиции, не се стремях към големи успехи. Бях много трудолюбив, но не очаквах да бъда известен психолог. Напълно съм способен на голямите удоволствия и имах страхотен живот", каза Канеман през 2015 г.