Почина скандален бивш шеф на ДФ „Земеделие”

Общество
15:25 - 21 Февруари 2022
9013
Почина скандален бивш шеф на ДФ „Земеделие”

Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за неизгодна сделка срещу бившия шеф на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Мирослав Николов, тъй като в края на миналата година той е починал. Това става ясно от решението на САС, с което е отменена и оправдателната присъда на Николов от октомври м.г. Не е уточнена причината за кончината му, но според източник на Lupa.bg едва 47-годишният Николов си е отишъл след прекарана инфекция от Ковид-19.

Николов беше подсъдим за неизгодна сделка за 20 000 лева от 2014 г. Прокуратурата твърдеше, че като шеф на фонда тогава е сключил договор с фирма за консултантски услуги в областта на „Връзки с обществеността” и публичните комуникации на ДФЗ.

Според обвинението сделката е била неизгодна, защото фондът е нямал необходимост от подобен договор, тъй като имал собствена дирекция „Връзки с обществеността“ и се дублирали задължения, а освен това частната фирма не можела да ги изпълни.

Според държавното обвинение договорът бил сключен на 2 юли 2014 г., но в него било посочено, че влиза в сила със задна дата (28 март) и е за срок от 4 месеца. По този начин Николов нанесъл щета от близо 20 000 лева на фонда, като изплатил сумата по договора с фирмата.

В началото на октомври м.г. съдия Величка Маринкова от градския съд оправда Николов, като в решението си записа, че обвинението е било изцяло объркано и дори договорът не бил подписан на датата, която е посочена в обвинението.

„Оттук насетне съдът счита, че обвинението спрямо подсъдимия Николов е абсолютно объркано и противоречиво, поради което и несъстоятелно, а освен всичко друго остана и недоказано“, се казваше в мотивите на първата инстанция.

Прокуратурата протестира оправдателната присъда и делото отиде в апелативния съд. То е било образувано през декември, но тогава съдът е бил уведомен, че на 29 ноември Мирослав Николов е починал. При това положение съдът е длъжен да отмени присъдата на долната инстанция и да прекрати делото.

Процесът продължи 4 години, след като Николов стана обвиняем през 2017 г. След промените в НПК тогава всички антикорупционни дела в СГС бяха прехвърлени в Специализирания наказателен съд (СНС). В началото на 2018 г. обаче СНС прекрати делото и го върна в градския съд, но окончателният обвинителен акт беше внесен в едва през 2020 г., а след това и антикорупционната комисия обяви, че е завела иск срещу Николов за близо 175 000 лева.