Подготвят нова програма за децата аутисти

Практиката е заимствана от Световната здравна организация

Актуални новини
16:49 - 11 Април 2019
1602
Подготвят нова програма за децата аутисти

Програма за ранно детско развитие и обучения на семействата и гледачите на децата с аутизъм ще бъде въведена в българската практика до края на тази година. Това съобщи председателят на Държавна агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова по време на кръгла маса, посветена на качеството на живот на децата с аутизъм.

Лилова обясни, че този месец предстои агенцията да отправи молба до Световната здравна организация да получи възможност за прилагане на тяхната програма за обучение на семейства и деца с аутизъм, тъй като това е липсващ компонент на практиките в България. Тази програма ще бъде включена към Националната стратегия за ранно детско развитие 2019-2030 г. и ще подпомогне много семейства, които са изправени пред предизвикателството да се грижат за деца с аутизъм.

„Качествената ранна интервенция за децата и техните семейства ще помогнат много на цялото общество”, коментира майката на 19-годишно момче аутист и председател на Сдружение „Аутизъм днес” Владислава Цолова. По думите ѝ, аутизмът не е недостатък, а състояние на психиката. „Затова трябва да осигурим достойно съществуване на възможно повече аутисти”, допълни тя. е

Участниците в кръглата маса, която имаше за цел да обобщи постигнатото до момента и да постави нови цели и задачи пред институциите и неправителствените организации, занимаващи се с хората с аутизъм у нас, се обединиха около тезата, че цялото общество трябва да е съпричастно към хората с аутизъм.

Каузата беше подкрепена от актьорите Силвия Лулчева и Калин Терзийски, които също присъстваха на дискусията.