Подобряване на бизнес климата в България през април

Влошаване се наблюдава единствено в строителството

Новини
12:02 - 29 Април 2022
923
Подобряване на бизнес климата в България през април

През април 2022 г. стопанската конюнктура в страната се подобрява, заличавайки голяма част от влошаването през март, като по-благоприятен бизнес климат се отчита в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, при влошаване единствено в строителството.

Все повече мениджърите във всички стопански сфери обаче прогнозират нарастване на цените през следващите три месеца.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата се повишава през април с 4,2 пункта спрямо март, когато се понижи с 4,8 пункта. По този начин показателят на стопанската конюнктура се върне малко над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нарасна през април с 4,6 пункта след спад с цели 7,1 пункта през март, като последната анкета на НСИ отчита намален негативизъм в оценките и очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състояние на предприятията. Отчита се и известно подобрение в притока на поръчки през последните три месеца, както и на прогнозите за производствената активност през следващите три месеца.

През април в сравнение с януари средното натоварване на мощностите нараства с 1,3 пункта и достига 76,3%.

Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и факторът "други".

По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да продължават да се повишават през следващите три месеца.

През април 2022 г. показателят "бизнес климат в строителството" намалява с 2,8 пункта след стабилизация през март, като влошаването се дължи на резервираните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията им. По-неблагоприятни са и очакванията им за новите поръчки през следващите шест месеца.

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следван от цените на материалите и недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени делът на строителни предприемачи, които очакват ценово повишение през следващите три месеца достига 51,8%.