Подписват концесията за летище София до средата на юли

Актуални новини
14:17 - 08 Юни 2020
1209
Подписват концесията за летище София до средата на юли

Конценсионният договор за летище София ще бъде подписан до средата на юли. Това заяви транспортният министър Росен Желязков по време на извънредното заседание на Министерски съвет.

„Решението на ВАС е окончателно. Това отваря възможността за подписване на договори и започване на така наречения преходен период, в който се предава управлението на актива летище София. Летищен оператор е Мюнхен. Всички участници бяха с добри оферти. До средата на юли вероятно ще се подпише договорът и в следващите дни трябва да бъде преведено първоначалното плащане. Това плащане е в размер на 550 милиона без ДДС. То ще отвори вратата за сериозните бюджетни постъпления в рамките на тази година", поясни той.

Върховният административен съд миналата седмица остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията от 14 ноември 2019 г. С него се потвърждава изборът от Министерството на транспорта, информационните съобщения и технологии на концесионер на летище София, с което за изпълнител е определен консорциум „Соф кънект“.

Междувременно на заседанието на МС премиерът Бойко Борисов поиска и нови влакове и мотриси. 

По най-бързия начин да обновим железницата, разпореди той на транспортния министър Росен Желязков.

Това става възможно след окончателното решение на ВАС за концесията на летище София. По думите на Желязков това дава възможност за подписване на договор.

Борисов настоя Желязков да обясни с кого сключваме договор, а именно операторът на летището в Мюнхен. "Мисля, че намерихме балансираната оферта. Компанията, която ще получи родното летище, е изключително сериозна. До средата на юли вероятно ще се подпише договор. Очаква се и първият транш", каза в отговор транспортният министър.