Подуправителят на БНБ: Инфлацията спада много по-бързо в България, отколкото в други европейски страни

Централната банка работи с всички сили, така че до 2025 г. да станем част от еврозоната, обясни Андрей Гюров

Политика
20:00 - 31 Януари 2024
2400
Подуправителят на БНБ: Инфлацията спада много по-бързо в България, отколкото в други европейски страни

Централната банка работи с всички сили, така че до 2025 г. България да стане част от еврозоната. Това каза подуправителят на БНБ Андрей Гюров в "Още от деня".

Според него до края на годината инфлацията в страната ще спадне до толкова, че да се покрият критериите България да стане част от еврозоната.

"Важно е да се отбележи, че така, както нарасна инфлацията много бързо след войната и енергийната криза, така сега спада много по-бързо в България, отколкото в други европейски страни", каза Гюров.

Той обясни, че Централната банка има изградена секция на своята онлайн страница, където има различни анализи за приемането на еврото и как ще се отрази на българските граждани.

"Първото нещо, което ще се уреди в закона, е статутът на еврото, като платежно средство в България. Второ, функциите, които Централната банка ще изпълнява в системата на европейските централни банки", коментира Андрей Гюров.

По думите му БНБ не отговаря за определянето на лихвените проценти и не участва в операциите на откритите пазари.

"Би трябвало лихвите по депозитите да се увеличат с влизането на България в еврозоната, така, както е и в останалите банки в ЕС.