Поглед отблизо на призрачния Вароша

Кипърският град, който през 70-те е бил перлата на Средиземноморието, днес е необитаем

Свят
22:40 - 17 Февруари 2020
7689
Поглед отблизо на призрачния Вароша

Пясъчният рай на Вароша в северен Кипър, който преди бил посещаван от знаменитости като Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, през 1974-а година бива превзет от турската армия и става напълно пуст.

В наши дни, вследствие на изоставянето, постройките продължават да се разпадат. Тревата е избуяла в района, като металите са корозирали, а прозорците са изпочупени. Морски костенурки са наблюдавани да гнездят на безлюдните плажове.

Градът тогава е напуснат от всичките си 39000 жители. След това той оставя под контрола на турските военни и е ограден с бодлива тел.

Около оградата са сложени знаци, които предупреждават, че е абсолютно забранено на туристите да влизат и да правят снимки.

През 1984 г. ООН издаде резолюция за предаване на контрола над града на законните му жители, но и до днес дипломатическите усилия не са дали особен резултат.

Идея за международна експертна група, която да започне техническо проучване на Вароша с цел нейното възстановяване и връщане на законните ѝ собственици, възникна през 2014 г., в рамките на мирните преговори под егидата на ООН. Тя не бе реализирана, тъй като Турция не разреши в екипа да бъдат включени кипърски гръцки представители.

Пощенска картичка от началото на 70-те години

 

Превод от в. „Сън”