Погребаха още жертви от клането в Буча в безименни гробове

Това е второто погребение на неидентифицирани тела в киевското предградие

Русия
11:34 - 12 Август 2022
1976
Погребаха още жертви от клането в Буча в безименни гробове

Единадесет неидентифицирани тела бяха погребани в киевското предградие Буча, където стотици цивилни бяха избити по време на руската окупация в началото на войната. Гробовете бяха обозначени само с номера, но не и с имена, предаде Асошиейтед прес.

Погребаните две жени и осмина мъже бяха открити в масов гроб близо до местната черква "Апостол Андрей" след изтеглянето на руските войски в края на март. Единадесетата жертва е открита застреляна в село Червоне на около 17 километра оттам.

Убийствата на цивилни в Буча станаха символ на бруталността на войната. Те бяха извършени, след като Русия не успя да превземе украинската столица в началото на инвазията.

Увитите в пластмаса тела, пристигнали в хладилен камион, бяха поставени в дървени ковчези и след това положени в земята поотделно. “Молим се за душите на несправедливо убитите”, каза отец Андрей, православният свещеник, който отслужи службата днес близо до мястото, където беше открит масовия гроб. “Бог знае имената им”, добави той.

Това е второто погребение на неидентифицирани тела в Буча, след като на 9 август бяха погребани 15 души. Общинските власти казаха, че след продължилата 33 дни руска окупация в района на Буча са били открити 458 тела. Сред тях е имало 12 деца, повечето от които убити заедно с родителите си. Властите добавиха, че в масовия гроб близо до черквата "Апостол Андрей" са били открити 116 тела.

Процесът по идентификация на телата започна през април в няколко морги в Киевска област. Телата се погребват един месец след аутопсията, като остават неидентифицирани, ако не могат да бъдат намерени роднини, които официално да ги разпознаят.