Поканиха японския премиер в Киев

Следващата седмица Кишида ще посети страни-членки на Г-7

Украйна
11:26 - 06 Януари 2023
2739
Поканиха японския премиер в Киев

Японският премиер Фумио Кишида е получил покана да посети Украйна, съобщи говорител на японското правителство, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Поканата е връчена от ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак на посланика на Япония в сряда, каза секретарят на кабинета Хирокадзу Мацуно на брифинг в Токио.

"Япония подкрепя гражданите на Украйна... и предприема подходящи стъпки като председател на Г-7 тази година", каза Мацуно.

Следващата седмица Кишида ще посети страни-членки на Г-7, включително Франция, Италия, Великобритания, Канада и Съединените щати. Лидерите на страните от Г-7 ще се съберат през май тази година в Хирошима.

По-рано тази седмица вестник Nikkei съобщи, че Япония възнамерява да покани украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха.

За Токио, пише Nikkei, координирането на действията на Г-7 по отношение на Украйна е важна стъпка в подготовката за евентуален конфликт за Тайван, в който може да бъде въвлечена Япония.

Японските власти смятат, че в случай на конфликт на Китай трябва да бъде даден бърз и твърд отговор, заедно със Съединените щати и Европа, както беше направено по отношение на Москва след нахлуването на Русия в Украйна. 

Припомняме, че Япония реши да удвои военния си бюджет. В Националната стратегия за сигурност се посочва, че Япония е изправена пред "най-тежката и сложна ситуация със сигурността" от Втората световна война насам. Правителството обаче обещава да запази ангажимента си към "политиката, ориентирана изключително към самоотбрана" и Япония "да не се превръща във военна сила".

В първата ревизия на японската отбранителна доктрина от 2013 г. насам се отбелязва, че противоракетната отбрана сама по себе си е недостатъчна за справяне със "значителното увеличаване на ракетните сили" на страни като Китай и Северна Корея.

За да укрепи значително своя отбранителен капацитет, Япония си постави за цел да увеличи годишния си бюджет за отбрана до 2% от БВП през фискалната 2027 г., която приключва през март 2028 г.

Япония отдавна е ограничила годишния си бюджет за отбрана на около 1% от БВП, или малко повече от 5 трилиона йени (36 милиарда долара).

На заседанието на управляващата Либерално-демократическа партия по-рано днес Кишида заяви, че правителството ще задели около 8,9 трилиона йени (около 65 милиарда долара) за бюджета за отбрана през фискалната 2027 г.