Русия осъжда "милитаризацията" на Япония

Отношенията между Токио и Москва от десетилетия са засенчени

Русия
11:36 - 22 Декември 2022
1539
Русия осъжда "милитаризацията" на Япония

Русия обвини Япония в четвъртък, че се отказва от водената с десетилетия пацифистка политика и предприема "необуздана милитаризация", в отговор на отбранителния план на стойност 320 милиарда долара, обявен от премиера Фумио Кишида миналата седмица, предава Ройтерс.

"Може ясно да се види, че Токио е поел по пътя на безпрецедентно натрупване на военна мощ, включително придобиването на ударен потенциал", се казва в изявление на руското външно министерство.

Планът на Кишида предвижда удвояване разходите за отбрана до около 2% от брутния вътрешен продукт за пет години и ще постави Япония на трето място в света по военен бюджет след Съединените щати и Китай.

Той отразява загрижеността на Япония, че инвазията на Русия в Украйна създава прецедент, който ще насърчи Китай да атакува Тайван.

"Това е откровено отхвърляне от администрацията на Кишида на мирното развитие на страната, упорито декларирано от предишни поколения политици, и връщане към релсите на необузданата милитаризация", се казва в руското изявление.

Русия заяви, че подобен ход "неизбежно ще провокира нови предизвикателства пред сигурността и ще доведе до увеличаване на напрежението в Азиатско-тихоокеанския регион".

Отношенията между Токио и Москва от десетилетия са засенчени от неразрешен спор за Южните Курилски острови, завзети от съветските войски от Япония в края на Втората световна война.

Отношенията между двете страни се сринаха още повече, след като Русия нахлу в Украйна през февруари, което накара Япония да се присъедини към своите партньори от Групата на седемте (Г-7) в налагането на санкции на Москва.