Япония купува от САЩ ракети "Томахоук"

Руската агресия срещу Украйна беше повратна точка в настроенията на японското общество

САЩ
12:41 - 12 Декември 2022
1585
Япония купува от САЩ ракети "Томахоук"

Япония планира да купи от САЩ 400 до 500 крилати ракети "Томахоук" с обсег на действие над 1600 км, съобщава Вашингтон поуст, позовавайки се на японски и американски правителствени източници.

Токио е много притеснен от перспективата за китайска военна инвазия в Тайван. Обхватът на тези ракети им позволява да достигнат територията на континентален Китай или Северна Корея, ако тези страни решат да не се ограничават само със заплахи срещу Япония.

Руската агресия срещу Украйна беше повратна точка в настроенията на японското общество и елит, след което те промениха оценката си за вероятността от война в техния регион и решиха, че страната трябва да засили военната си мощ, пише Вашингтон поуст, цитирайки неназован японски служител.

През последните години Япония смекчи пацифистката клауза в следвоенната си конституция, която й забраняваше да участва във въоръжени конфликти. По-рано министър-председателят Фумио Кишида обяви намерението си да изразходва поне 2% от БВП за отбрана, в съответствие с насоките на НАТО. Ако тази цел бъде постигната, което дълго време се смяташе за нереалистично в страната, тогава в рамките на пет години японският военен бюджет в абсолютно изражение ще стане вторият по големина в света.

Закупуването на тези ракети в Япония се разглежда като временно решение - предполага се, че закупуването на няколкостотин единици в рамките на пет години се прави в очакване на появата на собствени крилати ракети "тип 12", които могат да влязат в експлоатация в следващите 10 години.

Администрацията на Байдън подкрепя превъоръжаването на Япония. Досега САЩ са продавали ракети "Томахоук" само на Обединеното кралство.

Друг урок от войната в Украйна за Япония беше, че съюзниците са по-склонни да помогнат, когато видят воля за съпротива на една страна, която е била подложена на агресия.

"Те стигнаха до заключението, че най-добрият начин да гарантират, че Съединените щати и другите им съюзници ще се притекат на помощ в евентуална криза, е да покажат, че са инвестирали в своята отбрана и са готови да се бият", заяви Кристофър Джонстън, който оглавяваше отдела за Източна Азия в Съвета за национална сигурност към Белия дом до юни, цитиран от Вашингтон поуст.