Русия е планирала да атакува Япония през 2021 г.

Според агент на ФСБ Курилските острови са "ключов препъникамък" между Москва и Токио

Русия
12:27 - 28 Ноември 2022
2073
Русия е планирала да атакува Япония през 2021 г.

Русия се е подготвяла да нападне Япония през лятото на 2021 г., месеци преди президентът Владимир Путин да започне пълномащабната война в Украйна. Това разкрива американското списание Нюзуик, цитирайки имейл с прикачено писмо, изпратен до медията. То е от информатор на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) – правоприемник на КГБ.

Имейлът е с дата 17 март и е изпратен от агент, назован като „Вятърът на промяната“, до Владимир Осечкин - руски правозащитник, който ръководи антикорупционния уебсайт Gulagu.net и понастоящем е в изгнание във Франция. Агентът на ФСБ редовно информира Осечкин, като разкрива гнева и недоволството в службата от войната, започнала с нахлуването на Путин в съседна Украйна на 24 февруари.

Игор Сушко, изпълнителен директор на базираната във Вашингтон организация с нестопанска цел "Wind of Change Research Group", превежда кореспонденцията от руски на английски език от 4 март насам. Той е споделил пред Нюзуик всички имейли в пълен мащаб, включително краткия текст от 17 март.

Според агент на ФСБ Курилските острови са "ключов препъникамък" между Москва и Токио. Поради разположението си между големия японски остров Хокайдо и руския полуостров Камчатка, те предлагат редица военни и политически предимства.

"За Япония това е крайъгълен камък на съвременната ѝ геополитика: статутът ѝ на губеща страна във Втората световна война все още не позволява на японците да имат официални военни сили, служба за външно разузнаване и редица други неща. За Страната на изгряващото слънце връщането на Курилските острови всъщност би означавало преразглеждане (или дори отмяна) на следвоенния ѝ статут“, пише източникът. В същото време за Москва островите са "разменна монета".

Информаторът отбелязва, че по това време бившият японски премиер Шиндзо Абе вече е поставял силен акцент както върху опитите за "преговори" с Русия по въпроса за Курилските острови, така и върху реформирането на разузнавателната служба на страната.

През март 2022 г. руснаците дори проведоха военни учения на Курилските острови с над 3000 души и стотици единици военна техника. Япония е недоволна от прекъсването на преговорите за островите, което беше направено едностранно от Москва, след като Токио се присъедини към западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна.