Показаха най-рядката форма на злато в света

В продължение на десетилетия "въжетата" останаха великолепна загадка

Новини
17:14 - 22 Май 2019
3329
Показаха най-рядката форма на злато в света

През 1887 г., когато производството и добив на злато в Колорадо наближи своя връх, рудникът Граунд Ходж, близо до град Гилмън, даде на света неочаквано съкровище - въжета от злато, които се разцепват в трилистни пипала.

Фигурата е малко над 4,7 инча и тежи около половин килограм. Тези три пипала представляват най-рядката форма на злато, която някога е била откривана.

"Това е наистина уникален обект - нищо не е сравнимо с него", казва Джон Ракован, минералог от Университета в Маями в Охайо.

Тази рядкост никой не искаше да нарани, затова се взеха само няколкото известни проби, за да се извършат необходимите тестове, за да се разбере как са се образували.

В продължение на десетилетия "въжетата" останаха великолепна загадка.

Сега, изследователите току-що получили първия си поглед вътре в изисканата проба, известна като „Рога на овена“, с помощта на ускорител на частици с дължина от половин миля в Националната лаборатория в Лос Аламос.

Резултатите показват, че пакетът, който изглежда десетки проблясващи златни жици, всъщност е или един масивен кристал, или само няколко кристала, които растат заедно.

"Резултатите и тези от бъдещите проучвания биха могли да имат широкообхватни последици - от принос към по-ефективни минни техники за намиране на нови приложения на златото в технологиите, зависими от метали", казва Ракел Алонсо-Перес от Харвардския музей, който в момента разполага с рога.

"Това, което са направили, е фантастично, и без съмнение те ще пропуснат още нещо", казва Джеймс Хагадорн, който е куратор в Денвърския музей на природата и науката, ккъдето има и други проби от тънко злато от рудника на Колорадо.

"Това са много нови и доста вълнуващи неща", добавя Аарон Челестиан, куратор в Природонаучния музей в Лос Анджелис.