Показаха нови средства за борба със СПИН

Сред иновациите - имплант, който е ефикасен една година и позволява да се избегне заразяването

Новини
13:10 - 24 Юли 2019
1984
Показаха нови средства за борба със СПИН

Прием на по-малко лекарства срещу вируса ХИВ, имплант, който е ефикасен една година и позволява да се избегне заразяването - нови средства за борба със СПИН бяха представени на международната конференция по проблемите на болестта в гр. Мексико, която приключва днес, предаде Франс прес.

От няколко години превантивното лечение революционизира превенцията срещу вируса на СПИН. Предложен най-вече на хора от рисковата група, като хомосексуалисти, които правят незащитен секс, и проститутки, приемът на антиретровирусно лекарство, за да се избегне заразяване, доказа ефикасността си, но е свързан със задължителното му вземане. В бъдеще ще е възможно да се постигне същият резултат без продължително лечение или да се избегне заразяване при незащитен секс благодарение на имплант с продължително въздействие.

Макар и предварителни, първите тестове с хора бяха окачествени като обещаващи. След 12-седмичното му използване бе преценено, че той се понася добре от 16-те участници и доставя предвидената доза лекарство. Според американската лаборатория "Мерк", която е разработила импланта, той може да доставя най-малко една година нужната доза лекарство. Ще са нужни нови изследвания, за да се установи дали той осигурява същата защита срещу вируса ХИВ, както пиенето на лекарство.

"Подобен имплант може да е обещаващо средство за онези, които се затрудняват да привикнат към ежедневно лечение", заяви водещият конференцията Антон Позняк.

Представени бяха също резултатите от изследване за ефикасността на превантивно лечение посредством интравагинален пръстен, който един месец доставя антиретровирусното лекарство дапивирин.

Много проекти се стремят да облекчат ежедневието на серопозитивни пациенти и да намалят цената на лечението им. Инжектирането на антиретровируси би трябвало да позволи от 2020 г. ежедневният прием на лекарства да бъде заменен с ежеседмична инжекция. Предлага се също тройната терапия да не се прилага ежедневно, а на всеки два дни.
Бяха представени също нови данни, свързани с употребата на антиретровирусното лекарство долутегравир от бременни и жени в детеродна възраст. Лекарството, пуснато на пазара от компанията "ГлаксоСмитКлайн", бе критикувано миналата година. Тогава бяха публикувани резултатите от изследване в Ботсвана, които показаха риск от малформация на мозъка и гръбначния мозък на деца на майки, лекувани с долутегравир. Представените сега резултати от допълнителни изследвания разкриха, че рискът е по-малък в сравнение с установения миналата година.