Показаха последния бележник на Вапцаров (СНИМКИ)

Култура
18:45 - 05 Декември 2019
10501
Показаха последния бележник на Вапцаров (СНИМКИ)

В разгара на скандала около уж новите стихотворения на Никола Вапцаров във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бяха изложени негови бележници, вещи, снимки. Те са съхранявани в самата библиотека, както и Института за литература – БАН и къща-музей „Никола Вапцаров“ към Националния литературен музей.

Всеки, който се интересува, може да види ученическата карта на поета, мореплавателна книжка, легитимацията му като огняр в БДЖ, писма и картички към роднини и приятели, тетрадки, бележници и тефтерчета с ранни и по-късни варианти и ръкописи на стихотворения, както и с пиесата му „Вълната, която бучи“, екземпляр на „Моторни песни“ с ръкописното „Свобода“, семейни снимки.


Архивната визия за Вапцаров е допълнена с албума на випуска на Морското машинно училище с химна, написан от поета, както и членска карта от Въздържателно дружество „Морал“.


В експозицията е показан и кафявият бележник с 16 стихотворения от ранния период, розовата тетрадка с 12 стихотворения от периода 1936–1937, тетрадка по смятане с 14 стихотворения, екземпляр на „Моторни песни“ с ръкописното „Свобода“.


Изложени са и няколко издания на вестник „Литературен критик“, на който Вапцаров е бил редактор и където помества популярната статия „За творчеството на най-младите“, албума на випуска на Морското машинно училище във Варна с химна, написан от поета, и негови портрети.


В Университетската библиотека е показан и последният бележник на поета - синият кожен „Байер“ със стихотворенията „Предсмъртно“, „Прощално“, „Антени“. След изпращането му в затвора вписва в синьото тефтерче първия куплет на „Борбата е безмилостно жестока” и „Прощално” и поставя дата „София, април”. Вапцаров предава кожения бележник на поета Младен Исаев с думите: „Вземи го и ако успееш да го изнесеш, предай го на брат ми”.

Синьото кожено тефтерче на Никола Вапцаров, в което е написал "Прощално" и "Борбата е безмилостно жестока"

През 1942 г. Вапцаров е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война. Разстрелян е на на 23 юли  заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. Посмъртно е амнистиран след 1944 г.



Поетът антифашист е отличен посмъртно с „Почетна награда на мира“ на 19 юни 1953 г. Званието е учредено на конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. Целта му е да се отдава почит на изтъкнати радетели и борци  срещу войната.

Кафявият бележник на Вапцаров


Наградата и грамотата  са връчени на майката на поета - Елена Вапцарова, протестантска мисионерка и учителка. 

Изложбата в Университетската бибиотека е посветена на 110-годишнината от рождението на Н. Й. Вапцаров и 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките

Никола Вапцаров с баща си на морския бряг

Снимки: Агнес Методиева