Поклонението пред автора на "Време разделно" е в понеделник в БАН

Следобед Антон Дончев ще бъде опят в храма "Света София"

Култура
17:26 - 20 Октомври 2022
2776
Поклонението пред автора на "Време разделно" е в понеделник в БАН

Поклонението пред акад. Антон Дончев ще се състои на 24 октомври, понеделник, от 10:00 ч. в Българската академия на науките (БАН) и от 13:30 часа в църквата „Света София“.

Авторът на "Време разделно" издъхна тази сутрин на 92 години във ВМА след продължително боледуване. 

"Мисля, че няма по-точно определение от това да кажем, че той е патриархът на съвременната българска литература. И има място сред нашите най-изтъкнати творци на изкуството през целия нов период след Освобождението", каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Магьосник на словото, рицар на книгата, пазител на мъдростта - академик Дончев присъстваше в нашия свят със собствената светлина на ерудит, писател и общественик. Това посочва президентът Румен Радев в съболезнователен адрес до семейството и близките на академик Антон Дончев по повод кончината на големия български писател.

Държавният глава отбелязва, че Антон Дончев е роден в Царство България, живял е в епохите на авторитаризма и демокрацията, но остава верен на себе си, възпявайки величието на българския дух, проповядвайки непобедимостта на вярата във времето.

„Отечеството ни се разделя със светла личност, чийто поетичен свят е пример за постоянство в отстояването на духовните устои на българщината. Личните ни срещи и оказаното ми доверие от негова страна ще бъдат вдъхновяващ аргумент да продължа да защитавам достойнството на България“, посочва още държавният глава в съболезнователния си адрес.

"Отиде си с болка, защото той смяташе, че времето разделно продължава и днес. Дано един ден да се обърнем към него там някъде високо горе и да кажем – вече грешиш, ние сме заедно", каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която определи Антон Дончев като "един от последните истински мъдреци на нашето общество".

По думите на министъра на културата проф. Велислав Минеков, писателят е бил един от старейшините на българската култура. „Благодарим за уроците по българщина, учителю! Зная, че и следващият един век няма да ни стигне да прозрем в мъдростта на думите ти, но съм спокоен, че ги има завинаги в съкровищницата на българската и на световната култура“, написа Минеков във Фейсбук.

Главният прокурор Иван Гешев изрази съболезнования към близките на Антон Дончев с публикация в Туитър. Той определи автора на "Време разделно" като „един от последните ни народни будители“.