Полезни или вредни са яйцата за холестерола?

За много хора яйцето е почти съвършена храна поради всички хранителни вещества, които съдържа, включително протеини, микроелементи като лутеин и холин, както и различни витамини като витамин А и витамин В12. През последните няколко десетилетия се водят много спорове за това дали яйцата допринасят за високия холестерол и повишения риск от сърдечни заболявания.
Според ново изследване, публикувано наскоро хората все още съобщават, че ограничават консумацията на яйца поради съдържанието на холестерол в тях. Това води до необходимостта от допълнително обучение както за широката общественост, така и за здравните специалисти относно ползите за здравето от яйцата.
За целите на едно проучване изследователите анализират данни от около 6300 участници в проучването между 1972 и 1974 г. През този период участниците са били попитани колко яйца са изяждали всяка седмица. Приблизително 1600 и 1400 участници са били попитани отново за консумацията на яйца по време на посещенията за проследяване в периода 1988-1991 г. и 1992-1996 г.
През 2021 г. на оцелелите участници е изпратено проучване по пощата. От тях 710 участници са отговорили, като са предоставили информация за консумацията на яйца и пречките, които биха могли да ограничат приема на яйца.
"Данните от проучването ни предоставиха несравнима възможност да проучим тенденциите в консумацията на яйца в продължение на 48 години“, казва д-р Дона Криц-Силверщайн, професор и водещ автор на това проучване.
"Няма друго проучване, което да е проследило участниците и което да може да изследва дали консумацията на яйца влияе върху здравето за толкова дълъг период от време“, казва тя.
При анализа Криц-Силверщайн и нейният екип установяват, че докато през 1972-1974 г. участниците съобщават, че консумират 3,6 яйца седмично, през 1988-1991 г. това количество спада до 1,8 седмично, а през 1992-1996 г. - до приблизително същото количество.
"Насоките за ограничаване на консумацията на яйца и на холестерол в храната са популяризирани за първи път през 1968 г. от Американската асоциация по сърдечни заболявания“, обяснява Криц-Силверщайн. „В това проучване консумацията на яйца е оценявана само в четири момента, така че не можем да знаем точното време, в което насоките са били приети или изоставени“, продължава тя.
"Но като се има предвид, че възприемането на насоките от широката общественост вероятно отнема известно време от момента, в който те са представени за първи път, разумно е първоначалната оценка на консумацията на яйца през 1972-74 г. да е била близка до момента, в който хората за първи път са се запознали с тези насоки. Към 1988-91 г. и 1992-96 г. насоките вероятно са били широко приети“, казва тя.
Неправилните схващания за яйцата се запазват и през 2021 г.
Когато разглеждат данните за консумацията на яйца през 2021 г., изследователите установяват, че средният брой яйца, консумирани седмично, се е увеличил до 3,4 - количество, подобно на това през 1972-74 г.
"Към 2021 г. насоките са изоставени, но е необходимо време, за да се разпространи информацията и хората да променят навиците си“, казва Криц-Силверщайн. Също така, в данните от 2021 г. учените установяват, че 22,1% от отговорилите съобщават, че са ограничили консумацията на яйца.
"Повечето хора са посочили, че са ограничили консумацията на яйца, защото или са смятали, че това е по-здравословно, или поради високото съдържание на холестерол в яйцата, или по препоръка на лекар поради собственото им високо ниво на холестерол (в плазмата)", уточнява Криц-Силвърстайн. „Нашето проучване показа, че насоките, свързани с консумацията на яйца, независимо дали са подходящи или не, оказват влияние върху приема на яйца. Въпреки изоставянето на тези насоки, те продължават да служат като пречка за консумацията на яйца за някои хора.“
Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите от вашия лекар и не е предназначена да покрие всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Тази информация може да не е подходяща за вашето специфично здравословно състояние. Ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.