Полезно! Нашенци правят бира с бактерии

Новини
19:49 - 09 Февруари 2020
2832
Полезно! Нашенци правят бира с бактерии

Амбициозни нашенци произвеждат бира с бактерията лактобацилус булгарикус.

Напитката освен иновативна е и полезна, разказват създателите й - Георги Христов и Кирил Петков. Георги прави самата бира, а Кирил е предприемачът, който съфинансира Центъра за приложни изследвания и иновации към Софийския университет "Св. Климент Охридски", в който създават технологиите, с които се прави бирата, предаде „Монитор”.

Напитката с пробиотик е плод на иновативна мисъл и връщане към корените, разказаха пред БНР двамата предприемачи.

„С лактобацилус булгарикус можем да покажем едно многообразие от вкусове и нещо, което в чужбина със сигурност не са опитвали. Да покажем, че българската бира може да бъде качествена“, категоричен е Георги Христов. Бирата се произвежда в пивоварна в Серес, Гърция, по рецепта на българския възложител. От март тази година ще започне производство в София, при това в кен опаковки.

„В червата на всеки един от нас има 2 кг и половина бактерии - и добри, и лоши. Колкото по-добри вкарваш от различни храни - дали ще е туршия, кисело зеле или вкусна бира, толкова повече има шанс стомахът да работи по-добре. Правим едно проучване в ИСУЛ, където доказваме, че пропорцията на лактобацили като булгарикуса към лоши бактерии влияе и на холестерола. Хубавото и приятното трябва да са в едно", казва Кирил Петков.

Следващата цел е бира с щамове на лактобацилус булгарикус, култивирани върху спирулина, поради което бирата ще бъде със син цвят.