Полиция нахлу в резиденцията на португалския премиер

ЕС
17:44 - 07 Ноември 2023
2807
Полиция нахлу в резиденцията на португалския премиер

Министър-председателят на Португалия Антониу Коща обяви, че подава оставка. Тя е следствие от обиските на няколко министерства и на официалната резиденция на премиера в рамките на разследване за евентуална корупция при сключването на договори в областта на енергетиката.

Полицаите претърсиха официалната резиденция на Коща и задържаха началника на кабинета му Виктор Ескария, съобщи по-рано във вторник главният прокурор на Португалия.

Според изявление на португалската прокуратура самият Коща, който е министър-председател от 2015 г., е сред разследваните за корупция.

Разследването е свързано със схеми за проучване на литий в северната част на страната и с мегапроект за зелен водород в Синеш - на брега на Атлантическия океан, на юг от Лисабон, предаде Политико.

Социалистическото правителство на Коща ентусиазирано подкрепи многобройни схеми за добив на литий в различни райони на Португалия като част от по-широкия стремеж на ЕС да си осигури суровини от първостепенно значение за зеления преход.

Само че тези проекти бяха затънали в противоречия поради ниското качество на елементите, които ще бъдат добивани, и несъразмерните екологични щети, които се очакваха от дейностите.

На пресконференция Коща заяви, че е "изненадан" да научи, че "срещу мен вече е образувано или ще бъде образувано наказателно дело". Той настоя, че не е имал нищо общо с никакви "незаконни или осъдителни действия".

Сега португалският президент Марсело Ребело де Соуса ще трябва да реши дали да разпусне парламента и да свика нови избори, или да избере нов министър-председател от Социалистическата партия на Антониу Коща.