Радев от Португалия: Войната е заплаха за цяла Европа!

В изказването си президентът отбеляза и нарастващия миграционен натиск към ЕС

Политика
18:28 - 06 Октомври 2023
2803
Радев от Португалия: Войната е заплаха за цяла Европа!

Необходимо е ЕС да консолидира усилията на държавите членки и на европейските институции за изпълнението на своята основна цел да гарантира сигурността, стабилността и просперитета на европейските граждани и на регионите в съседство. За това призова президентът Румен Радев на срещата на върха на групата „Арайолуш“ в Порто.

Форматът за политически диалог носи името на португалския град, в който през 2003 г. провежда първото си заседание, и на срещата на върха в Порто участват президентите на 13 страни членки на ЕС – Португалия, България, Хърватия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Полша и Словения. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

В изказването си Румен Радев подчерта, че ЕС трябва да обърне сериозно внимание и реално да отговори на тревогите и очакванията на европейските граждани, така че да не се стига до нарастване на социалното напрежение и популизма. Държавният глава заяви, че бъдещето на Обединена Европа ще зависи преди всичко от способността й да отстоява и развива собствената си визия за сплотен и силен Европейски съюз, който има позитивна роля в Европа и света.

Като ключово предизвикателство пред ЕС и международната сигурност президентът определи продължаващата вече 19 месеца война на Русия срещу Украйна, която вече е причинила смъртта на стотици хиляди души и огромни разрушения, а въпросът как ще бъде прекратена все още остава открит. Румен Радев подчерта, че от първия ден на войната България е заклеймила агресията и погазването на международното право, а от ключово значение днес е стратегическото единство и солидарност в ЕС да бъдат съхранени, като бъде поставен приоритет върху възстановяването на мира в Европа и укрепване на архитектурата на сигурност.

Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност, а войната на изтощение засяга не само пряко участващите във военните действия, а и социалните и икономически системи на всички държави в съседство, посочи Румен Радев. Президентът изрази тревогата си от разширяването на териториалния обхват на конфликта, както и от нарастващия риск за държавите от Черноморския регион с бомбардировките на пристанищната инфраструктура на Украйна и ограничаването на корабоплаването, което води до последваща ескалация на конфликта.

Затова, по думите на президента, е необходима всеобхватна стратегия от страна на международната общност както за прекратяването на бойните действия между Русия и Украйна, така и за спечелването на мира в дългосрочен план. Държавният глава отново подчерта, че изпращането на още и още оръжия не води до решение на конфликта и е необходим рационален баланс между военни, икономически и дипломатически мерки.

Европа не може да си позволи тази война да продължава и е необходимо да бъдат търсени подходи, чиято основна задача е възстановяването на мира в Украйна. Затова са необходими силна политическа воля, дипломация и активни преговори за справедлив и устойчив мир, основан на международно признатите принципи на ООН, призова още Румен Радев.

Президентът Радев заяви също така, че за да отговори ефективно на многобройните кризи, ЕС следва да укрепи солидарността и да постига резултати в интерес на общите цели. Държавният глава призова европейските страни да препотвърдят единството си на основата на общите принципи и поетите ангажименти в рамките на ЕС. Като пример в тази насока Румен Радев открои присъединяването на България и Румъния към Шенген, за което и двете държави отдавна са покрили необходимите критерии, но членството им непрекъснато се отлага.

В изказването си президентът отбеляза и нарастващия миграционен натиск към ЕС, което изисква много по-висока степен на сътрудничество между държавите членки. Когато става дума за противодействие на нелегалния трафик, това е обща задача на всички страни от Обединена Европа, а не само на страните по външните европейски граници, подчерта Румен Радев. Държавният глава напомни, че заловените в страната ни трафиканти са граждани на почти всички страни членки на ЕС и това изисква обединяване на усилията за унищожаване на финансовите и организационни центрове на нелегалния трафик на хора в Европа.

Изграждането на зелена икономика в Европа е обща цел, но трябва да се постигне в синхрон, а не в противоречие с други важни цели на Обединена Европа – развитието на конкурентоспособна икономика, високо качество и стандарти на живот за гражданите, посочи президентът. Румен Радев напомни, че затварянето на базови мощност в Европа, при много по-ниските цени на електроенергията в редица региони на света, прави това много трудно постижимо и изисква реална оценка на възможностите на отделните държави.

В изказването си на форума Румен Радев подчерта също така, че дебатът за бъдещето на Европа е немислим без поставянето на фокус върху демографската криза на Стария континент. Президентът открои необходимостта от извеждането на демографските политики в приоритет, за да имат успех и целите на ЕС за технологично лидерство, устойчиво развитие и стратегическа роля в глобалния свят.