ПОЛИТКОРЕКТНО: Белият дом става черен

Нещо за четене
16:45 - 29 Юни 2020
5580
ПОЛИТКОРЕКТНО: Белият дом става черен

Официалната резиденция на президента на САЩ - Белият дом, да бъде боядисан в черно, в знак на извинение към цветнокожите, които в миналото са били държани като роби. Такива безумни идеи се появиха през последните дни в социалните мрежи в разгара на изстъпленията в Америка, породени от убийството на Джордж Флойд. "Белият дом да стане черен, защото "бял" звучи расистки", настояват американци.

Някои предлагат и "по-демократично" решение - резиденцията на американския президент да бъде черно-бяла и така да се превърне в символ на мирното съвместно съществуване на бялата и черната раса в САЩ.


Има и саркастични коментари по този повод, насочени към предишния президент на САЩ Барак Обама, който стана първият цветнокож държавен глава на САЩ. "Е, той Обама не боядиса Белия дом в черно, пък сега Тръмп ли да го направи", прокрадват се иронични мнения в социалните мрежи.


Здравомислещите хора по света коментираха, че идеите за пребоядисване и съответно за преименуване на Белия дом са безумие и по този повод цитираха Айнщайн, който навремето бе казал: "Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен."

След насилствената смърт на чернокожия американец, който бе удушен от бял полицай, Съединените щати бяха обхванати от вълна на протести. Чернокожи американци издигнаха лозунга "Животите на чернокожите имат значение" (Black Lives Matter) и започнаха да поругават паметници от колониалното минало.

Статуя на Христофор Колумб в Бостън беше обезглавена, а друг паметник на мореплавателя в Ричмънд беше съборен от протестиращи, след което бе запален и хвърлен в езеро. След събарянето му протестиращите написаха на мястото на монумента "Колумб представлява геноцид".


Мореплавателят от Генуа дълго време беше представян като откривател на Америка, но сега често пъти е смятан за една от фигурите на геноцида срещу индианците и коренното население като цяло.

Десетки градове замениха честването през октомври на Деня на Колумб, който от 1937 г. беше федерален празник, с ден в памет на местните народи. Но нито Бостън, нито Ню Йорк, където има големи общности от италиански произход, не се отказаха от честването на Деня на Христофор Колумб.

На 26 юни президентът Тръмп подписа указ, с който обеща да въведе наказателно преследване на протестиращите, които унищожават паметници.

Събарянето на статуи от колониалното минало за съжаление не подмина и Европа. Във Великобритания бяха атакувани паметници на Уинстън Чърчил и на Уилям Гладстон.

Названието Бял дом е дадено през 1901 г. от президента Теодор Рузвелт, а преди това сградата е наричана Президентски дворец, Президентска къща или Седалище на изпълнителната власт.

През декември 1790 г. президентът Джордж Вашингтон подписва документ, наречен Act of Congress, в който определя град Вашингтон за столица по следния начин: "...резиденцията на федералното правителство ще бъде в окръг, чиято площ няма да бъде по-голяма от 10 квадратни мили на крайбрежието на Потомак.... Намира се на адрес Вашингтон (окръг Колумбия), Пенсилвания авеню 1600."


Лично президентът заедно с градския архитект Пиер Л'Енфант избира мястото, върху което да бъде построен президентският дворец. Обявеният конкурс за проект е спечелен от Джеймс Хобън. Сградата започва да се изгражда през октомври 1792 г., а официално е предадена за използване през 1800 г.

Първият президент, който я използва като своя резиденция, е Джон Адамс. От тогава до сега всяка президентска двойка извършва някакви промени в интериора на сградата, тъй като Белият дом е не само административна сграда, но и частен дом на президента и неговото семейство. Сградата е също така единствената резиденция на президент в света, която е отворена за публични посещения.

По време на съществуването си Белият дом претърпява 2 пожара – по време на Британско-американската война (1814) и през 1929 г., когато пожар обхваща западното крило.