Политолог пред Lupa.bg: Вървим към предсрочен вот наесен

Коментар
15:25 - 22 Март 2021
14241
Политолог пред Lupa.bg: Вървим към предсрочен вот наесен

-Г-н Киряков, доц. Кунчев загатна, че мерките може да се удължат и по време на изборите. Ако това се случи – как ще се отрази това на активността на вота? Кой ще спечели и кой ще загуби?

-Спекулативно би било да се каже, че ще спечелят управляващите, ако по време на изборния ден са в сила противоепидемични мерки. Аргументът е един и той е много силен:

в момента от този хаос, свързан с нарастващите случаи и невъзможността българите да бъдат ваксинирани, губят най-много точно управляващите.

Дори и техният твърд електорат в един момент ще се разколебае дали да отиде да гласува и дали да подкрепи своята партия. Така че в момента може да се каже, че управляващата партия ГЕРБ ще загуби, ако продължи противоепидемичните мерки и по време на изборния ден.  

-Затова ли някои социолози казват, че 2 седмици преди изборите още не може да се каже на 100 процента коя ще е първа политическа сила?

-Всяка една социологическа картина е условна, защото тя е за момента, за който е попитан съответния човек. А заради динамиката на събитията наистина не може да се прогнозира ясно какво ще се случи. И ако ситуацията се влошава, е по-вероятно ГЕРБ да загубят.

Разбира се, това не означава БСП да спечелят! Но на ГЕРБ ще им е много по-трудно след изборите –

защото ще получат много по-малко мандати в парламента и ще им е много по-сложно да съставят стабилна управляваща коалиция. И това се предвижда.

-Значи ли това, че не може да се прогнозира и колко партии общо ще влязат? И те ли са на кантар до последно?

-Не само колко партии – а коя ще бъде трета политическа сила. Защото в момента има някаква форма на паритет между Слави Трифонов и ДПС.

А при влошаване на епидемичната обстановка партията на Слави ще загуби доста повече отколкото ДПС.

Не се знае колко ще загуби партията на Слави, към кой ще се прехвърлят тези избиратели и дали няма да отидат към армията на негласуващите. Важно е също така дали ще са 5, 6 или 7 партии в парламента. Ако са 7 – ГЕРБ ще имат още по-малко мандати и съставянето на правителство ще бъде още по-затруднено.

Цялата тази ситуация предполага, че след изборите ще имаме сериозна политическа нестабилност,

независимо коя ще е първа политическа сила, и е много вероятно много от партиите, които биха подкрепили мнозинство, да го подкрепят с краткосрочна цел.

И да се върви наистина към предсрочен вот в рамките на няколко месеца след провеждането на тези избори.

-А вариант отлагане на изборите в последния момент съществува ли все още?

-Не, дори в последния момент няма нито една политическа сила, която да казва, че този вариант е възможен. Въпреки всички спекулации. Няма и време, в което факторите, от които това зависи, да решат този казус. А и президентът ще се противопостави остро на това и ще се получи още по-голям хаос - той може да не издаде указ, независимо от евентуално решение на парламента – за промяна на датата на изборите.

-Други изненади очаквате ли в оставащите две седмици?

-Изненади няма как да има, защото в момента всеки е в някаква отбранителна позиция. И си брани собствения електорат, да не би да загуби служебно мача. Всяка партия е насочила вниманието си само и единствено към твърдите електорати и задържането им на политическия терен. Това е големият страх, който ги кара да се страхуват от каквито и да е резки движения.