Политологът Антоний Гълъбов : Темата "Македония" се употребява предизборно

Възпрепятстването на евроинтеграцията на комшиите е в ущърб на България

Актуални новини
13:23 - 01 Октомври 2019
1957
Политологът Антоний Гълъбов: Темата "Македония" се употребява предизборно

България и Северна Македония нямат проблем с историята, говоренето за нея е удобна популистка писта. Това каза политологът доц. Антоний Гълъбов за свиканата от президента Радев консултативна среща в понеделник. Идеята беше България да има ясна позиция преди 17 октомври, когато се очаква европейските лидери да вземат решение за начало на преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС.

Според Гълъбов президентът е обезсмислил срещата, а "по отношение на Северна Македония България се намира в сферата на фалшивите новини". 

"Не съществува такъв формат на двустранна консултативна среща. Второ – имаме форсиране на говорене, което няма особен смисъл в момента. Очевидно е, че България трябва да подготви позиция за евроинтеграцията на Северна Македония, защото ако наистина югозападната ни съседка получи покана за начало на водене на преговори, страната ни е част от този процес. До голяма степен сме в сферата на фалшивите новини, произведени повече с оглед на това президентската администрация да демонстрира инициатива, а някои политически сили – непоколебима решителност в защита на българския национален интерес", обясни доц. Гълъбов пред радио "Фокус".

По думите му проблемът на България е, че продължава да няма цялостен поглед върху развитието на ситуацията. Невинаги обвързването на външнополитическите с вътрешнополитическите отношения е добро. Въпреки това, обаче, България се опитва да сформира все по-ясна политика спрямо Северна Македония, добави политологът.

Подчерта, че темата за присъединяването на Северна Македония в ЕС се използва с предизборна цел у нас и проблемите с югозападната ни съседка ще затихнат след изборите.

"По много важни и сериозни въпроси за развитието на целия регион и за мястото на България в това развитие, в момента си говорим предизборно, със зле прикрити амбиции за самоизтъкване. Бяхме свидетели на странната позиция на ВМРО, че ще напуснат управлението, ако България подкрепи присъединяването на Северна Македония към ЕС. Никога и по никакъв начин не е ставало въпрос за безусловна подкрепа", обясни Гълъбов. Според него това е зле планирано извличане на политически дивиденти.

Възпрепятстването на евроинтеграцията на Северна Македония е лошо за българските национални интереси, заяви той, като уточни, че е важно страната ни да е активен посредник на присъединяването на съседката си в структурите на ЕС. Всички опити за поставяне на "червени линии" са неприемливи, добави политологът.