Политологът Стойчо Стойчев: Доган няма визията на силен лидер

У нас
12:38 - 09 Октомври 2024
4425
Политологът Стойчо Стойчев: Доган няма визията на силен лидер

Програмите и посланията на партиите, изборната активност и възможностите за съставяне на кабинет коментирааха журналистът Емилия Милчева и политологът Стойчо Стойчев.

"Най-важното за мен е това, че избирателите са обработвани с послания, които нямат общо с предизборната кампания. Най-важният въпрос, това, което не виждаме, е откъде ще се вземат парите за програмите на партиите. Не знам доколко това намалява или увеличава апатията на избирателите. На мен ми се струва, че избирателната активност ще бъде по-ниска от тази на предишните избори", каза Милчева.

Според Стойчев 1,8 млн. души ще гласуват на предстоящите предсрочни избори. "Това е реалистичната оценка. За парламентарни избори това е рекордно ниска стойност. Политиците не само не могат да мотивират гласоподавателите, а и не искат. Самите кандидати за депутати са уморени да правят кампании. Поради тази причина липсват послания и динамика. Няма как да е друго, при положение че това е седма кампания в рамките на няколко години", смята той. "Очаква се участниците в парламента да бъдат по-малко представени. Ако трябва да се сглоби мнозинство, ще се наложи разговор с поне 3 или 4 партии", добави още Стойчев.

"Най-вероятно и двете фракции на ДПС ще бъдат представени в парламента. Въпросът е дали те ще бъдат във форма да участват в хипотетично бъдещо мнозинство. Най-вероятно ще подкрепят заедно или по отделно някакъв кабинет, без да участват формално в него по най-различни съображения", каза още политологът. Според Милчева в момента Ахмед Доган няма визията на „силен лидер”. „Изглежда като човек, загубил твърде много в тази битка", каза още тя и коментира случаят с обвиненията срещу Джейхан Ибрямов и позициите на юристи, които смятат, че са извършени неправомерни действия при събирането на доказателства и задържането на кандидат-депутата.