Полк. Николай Марков и неговото "Величие" - от пепелта към слънцето

Новата патриотична формация е голямата изненада на Избори`2024

Политика
20:21 - 09 Юни 2024 (обновена)
10542
Полк. Николай Марков и неговото "Величие" - от пепелта към слънцето

Новосформираната патриотична партия "Величие" бе обявена за голямата изненада на Избори'2024.

По първоначалните данни от Exit Poll формацията не влиза в следващия парламент, но е на прага. Според социолозите от "Тренд" "Величие" получава 2,8%, а според Галъп - 3,4%.

Социолози коментираха, че "Величие" е взела гласове от "Възраждане" и така им е отнела прогнозируемото второ място на изборите.

Формален лидер на партията в момента е Албена Пекова, която се изявява като журналист в регионален сайт във Варненската община Ветрино. Реално силният човек и лицето на партията е полк. Николай Марков, като се очаква в близките седмици той да бъде избран за председател, а Албена Пекова да стане негов заместник.

"Величие" се обявява за патриотична партия, но зад нея прозира руско влияние. Още повече, че самият Николай Марков не крие своите проруски позиции. Листата за Европейския парламент се води от него. Той е и водач на листа в София.

Мотото на "Величие" е "От пепелта към слънцето", а логото на партията е птицата феникс.

„Нашият резултат е много над 4-процентната бариера, но живеем в мафиотизирана държава, в която изборите се продават и търгуват”. Това гласи първият коментар след изборите на полк. Марков. Според него проучванията и анализите на социолози, политолози и журналисти са били манипулирани, след като не са успели да уловят високата избирателна активност за „Величие“.

Полк. Марков подчерта, че „Величие“ не е против НАТО и ЕС. „Е, как да останем под чертата, като нашият процент е много над тази черта за влизане? Въпросът е дали можем да го защитим от Делян Пеевски. Ние се борим с една мафиотизирана система, едни избори, които и в момента се продават и търгуват“, каза полковник Марков и добави: „Живеем в мафиотизирана държава, а не в парламентарна република, нито европейска държава“.

Той смята, че новосформираната партия няма конкуренти във вътрешен план, защото има уникална програма и никой друг политически субект през последните 35 години не е подхождал към управлението на страната по начина, по който членовете ѝ биха подходили.

Николай Марков е завършил Военното училище във Велико Търново и на 23-годишна възраст постъпва в НСО. 14 години работи в службата, която охранява президенти, премиери, министри и политици от най-висок ранг. Той е бил и лична охрана на Екатерина Михайлова.

Напуска НСО през 2007 г. след скандал с тогавашния президент Георги Първанов, когото обвинява, че е злоупотребявал с власт – събирал неудобна информация за политици. И до днес Марков се изявява като експерт по национална сигурност и антитероризъм.

Част от партия "Величие" е и Ивелин Михайлов, бизнесмен и създател на Исторически парк във Ветрино.

В партията е и популярният музикант Етиен Леви, който е водач на листата на формацията в 24-ти столичен избирателен район, а също така е четвърти в евролистата на "Величие".