Половината българи не очакват войната в Украйна да свърши тази година

Украйна
17:49 - 25 Февруари 2024
1730
Половината българи не очакват войната в Украйна да свърши тази година

Почти половината от българите на очакват войната в Украйна да свърши тази година. Това показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл“, съобщиха от агенцията.

На въпроса "Вие лично по-скоро очаквате или не очаквате войната да приключи в рамките на настоящата 2024 година?" 30,7% имат очакване войната да приключи тази година, но 49,9% не очакват край. Останалите се колебаят. В тези отговори, както обикновено, личи и оценка, и желание.

Наблюдава се, че при най-младите мненията се формират по-трудно - 29% от хората на възраст между 18-25 години избират не знам/не мога да преценя за отговор. Същото важи и за групите с по-ниско образование и достъп до информация.

Привържениците на опозиционните партии са по-скоро скептично настроени относно край на войната през 2024 г. Привържениците на управляващите партии са по-оптимистично настроени. 43% от електората на ГЕРБ-СДС са отбелязали, че по-скоро очакват войната да свърши тази година, а едва 15,4% от електората на "Има такъв народ" са дали същия отговор.