Половината кандидати за работа в НСО издъхват още на медицинските прегледи

Трябва да са физически здрави и подготвени за натоварвания, разказа началникът на службата

Новини
21:04 - 18 Септември 2024
6452
Половината кандидати за работа в НСО издъхват още на медицинските прегледи

От кандидатите за работа в Националната служба за охрана (НСО) 17,5% успяват да бъдат назначени, а около 50% отпадат още на медицинските прегледи. Това каза в интервю за БТА началникът на НСО генерал-майор Емил Тонев.

Не отстъпваме от критериите, които сме заложили - да бъдат физически здрави, подготвени на натоварвания. Кандидатите имат психологически изпити и след това преминават през комисия, каза още генерал-майор Емил Тонев.

Никой не отразява свършената работа, но най-малкият пропуск веднага става сензация, което ни кара да бъдем много бдителни и подготвени, заяви началникът на НСО.

На 12 септември Националната служба за охрана отбеляза 145 години от създаването си.

Днес НСО е специализирана военизирана държавна служба към президента на България. Дейността на НСО е елемент от дейността по защитата на националната сигурност, насочена към осигуряване безопасността на определените в Закона за НСО лица, обекти и мероприятия.

От 2020 г. началник на НСО е генерал-майор Емил Тонев.

Кадри за Националната служба за охрана

Има доста сериозен недокомплект, отбеляза генерал-майор Тонев. По думите му голям е проблемът с мотивацията на младите момчета и момичета, както и с подготовката им.

Около 50% от кандидатите отпадат още на медицинските прегледи, което е голям проблем,

защото, освен, че искаме да бъдат подготвени физически, те трябва да бъдат и здрави, обясни началникът на НСО.

Кандидатите са все по-малко, посочи генерал-майор Тонев. Последните години бяхме с почти най-ниските заплати от сектор "Сигурност", но с промените на закона ни от 50-ото Народно събрание заплатите ще бъдат като в армията и МВР, посочи генерал-майор Тонев.

В началото на август парламентът прие промени в Закона за НСО, с които от 1 януари 2025 г. базата за определяне на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност ще бъде средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, съобразно данните на НСИ. Спрямо базата, то ще се увеличава с коефициент за офицери - 1.2; за сержанти - 1.0.