Половината руснаци готови да плащат по-високи данъци

В „голяма“ и „много голяма“ степен от политика се вълнуват едва 10% от младежите

Свят
15:26 - 03 Юни 2021
1091
Половината руснаци готови да плащат по-високи данъци

54% от гражданите на Русия са готови да плащат по-високи данъци, при условие, че събраните средства ще отиват за подпомагане на социално слабите. Това показват резултатите от публикуваното в четвъртък социологическо проучване.

Междувременно 36% от руснаците смятат, че налозите в страната са прекалено високи. В страната действа 13% данък общ доход, като за по-заможните той е 15 на сто.

Друго допитване показа, че едва 25% от анкетираните руснаци са отговорили, че доходите им превишават необходимия социален минимум за преживяване. Най-тревожна е тенденцията в малките градове и селата – там едва 15 на сто са доволни от семейния си бюджет.

В големите населени места този процент е 28. Като необходим минимум респондентите са посочили сумата от 24 600 рубли или около 270 евро. По-рано стана ясно, че всеки трети руснак не се интересува от политическите процеси в страната. Точният им процент е 27, като това е най-високият показател от 1990 г. досега.

Данните отново са от допитване на „Левада-център“. Еднакво равнодушни са представителите на всички възрастови групи. Почти половината от запитаните са заявили, че внимателно следят политиката в страната, но нямат намерение да участват активно в нея. Едва 3 на сто участват в политическия живот.

 В „голяма“ и „много голяма“ степен от политика се вълнуват едва 10% от младежите на възраст между 18 и 24 години. При възрастните този процент е 14. По данни на проучването, 24 на сто от анкетираните смятат, че могат да влияят на решенията, вземани от властта на страната. 74% са на противоположното мнение. В отговор на въпроса за отношението между държавата и населението 68% са отговорили, че държавата е длъжна да обезпечи достоен живот на гражданите.