Полша: Европа не може да се защити без САЩ

САЩ
16:55 - 21 Юни 2022
2368
Полша: Европа не може да се защити без САЩ

Външният министър на Полша заяви във вторник, че настоящата криза със сигурността на континента показва, че Европа не може да се защити без Съединените щати, но и че членовете на НАТО в региона трябва да поемат повече отговорност за собствената си защита, предава Асошиейтед прес.

„Полша възприема ангажимента на Съединените щати в европейската сигурност като основно условие за мир в Европа“, подчерта първият дипломат на Варшава Збигнев Рау пред събрание на полските посланици в коментар, предаден от държавната информационна агенция PAP.

Той посочи лидерството на САЩ в НАТО като ключ към решението за „бърза и ефективна адаптация към руската заплаха през 2016 г.“.

Тогава НАТО увеличи присъствието си на източния фланг на Алианса след превземането от Русия на украинския полуостров Крим през 2014 г. и подкрепата й за промосковските бунтовници в източния украински регион Донбас.

След нахлуването на Русия в Украйна тази година САЩ изпратиха повече войници в Полша и използват страната като център за доставка на предназначените за Киев оръжия.

„Настоящата криза ясно показва, че без Съединените щати Европа не може да се защити“, категоричен е Рау.

Той изрази благодарност към Вашингтон, но подчерта също, че САЩ не трябва да поемат “цялата отговорност”, която също “лежи на раменете” на европейските съюзници.